top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het lieve verhaal waarom een ​​Israëlisch Druzen café koosjer werd

Een klassiek Druzengerecht geserveerd bij Noor in Julis is nu koosjer. Foto Ziv Barak via ISRAEL21c


Lamsvlees en yoghurt zijn twee typische ingrediënten in de keuken van de ongeveer 145.000 Druzen -Arabieren in Israël.


Maar omdat het mengen van vlees en melk in hetzelfde gerecht voor Joden verboden is volgens de koosjere wetten van de Thora, gebruikt Druzen-restaurateur Basma Hino nu veganistische yoghurt en labneh in de klassieke gerechten die worden aangeboden in haar Noor Restaurant en Café in het dorp Julis in West-Galilea.


Nee, Hino bekeerde zich niet tot het jodendom. De reden dat ze de moeite en de kosten heeft genomen om haar restaurant koosjer te maken, is om IDF-soldaten te voeden die in het noorden zijn gestationeerd.

Op de verpakte maaltijden van Druzencafé Noor staat een sticker met de tekst: ‘Samen winnen we.’ Foto met dank aan Noor via ISRAEL21c


De Druzen, die een monotheïstische religie beoefenen, zijn voornamelijk geconcentreerd in dorpen op de Galilea- en Golanhoogvlakte. Het zijn patriottische Israëlische burgers en dienen in het leger.


Hino's echtgenoot Marcel liep in 2002 tijdens zijn reservelegerdienst hersenletsel op. Zijn zoon Noor, die vier maanden later werd geboren, heeft hij nooit mogen vasthouden. Marcel bleef dertien jaar in coma voordat hij bezweek aan zijn verwondingen.


“Basma is heel onconventioneel voor de Druzengemeenschap”, zegt Uri Arnold, de bedrijfsadviseur van het restaurant en Hino's oude vriend en woordvoerder voor de pers, tegen ISRAEL21c.


“Meestal zit een weduwe thuis en mag ze niet werken. Maar Basma besloot vijf jaar geleden om op te staan ​​en een bedrijf te openen. Het trok een paar wenkbrauwen op bij Julis.

Het moet nog meer wenkbrauwen hebben doen fronsen toen Hino besloot een koosjere certificering aan te vragen.


Na 7 oktober, vertelt Arnold aan ISRAEL21c, kookte Hino en bezorgde maaltijden aan de reserve-eenheid van haar overleden echtgenoot die in het gebied was geactiveerd.

“Ze zag dat de helft van de soldaten niet at omdat het eten niet koosjer was”, zegt Arnold.


Hino weigerde te accepteren dat “zelfs één soldaat mijn eten niet zal aanraken”, zei Hino, en besloot koosjer te gaan. “En ik deed het met trots”, voegde ze eraan toe in een interview met een lokaal tv-station.

Basma Hino, links, met vrijwilligers die voedsel inpakken voor soldaten en ontheemde gezinnen. Foto met dank aan Noor via ISRAEL21c


Met een tijdelijke certificering van de Rabijnen voor voorverpakte maaltijden begon Hino elke maandag te koken voor IDF-soldaten en ook gratis maaltijden te verstrekken aan geëvacueerde burgers. Vrijwilligers komen haar helpen.


“Toen er weken en maanden verstreken, zag ze de liefde van de mensen en de soldaten en besloot ze permanent koosjer te worden. Dit is zeer ongebruikelijk voor een Druzen-restaurant”, zegt Arnold.


“Ik had een paar koosjere restaurants en ik hielp haar als mentor in het proces”, voegt hij eraan toe.

IDF-soldaten tonen waardering voor Basma Hino voor het verstrekken van koosjer voedsel. Foto met dank aan Noor via ISRAEL21c


Onder toezicht van een team van Rabbanut L'Kashrut Artzit, een tak van het nationale rabbinaat dat Arabische dorpen en andere gebieden bedient zonder een georganiseerd lokaal rabbinaat, kreeg Hino de hele keuken van Noor kosher, kocht al het nieuwe serviesgoed, huurde twee Joodse koks in en stemde toe. om alleen koosjer-gecertificeerde ingrediënten te kopen. 


Het koosjere certificaat van Noor werd op 2 januari met veel tamtam opgehangen.

Kosjere supervisors overhandigen Basma Hino de certificering op 2 januari 2024. Foto met dank aan Noor via ISRAEL21c


Arnold zegt dat het Noor-menu echt niet is veranderd. De keuken serveert nog steeds klassieke Druzen-gerechten zoals mansaf , een berg rijst met daarop lamsvlees; shish barak , een Arabische vleesravioli met hete yoghurtsaus; en kubbeh nayyeh , Arabische lamstartaar.

Ontbijtgerechten gemaakt met vegan kaas bij Noor Restaurant & Café in Julis. Foto met dank aan Noor via ISRAEL21c


En hoe gaat het bij Noor?


Alleen zijn de zuivelingrediënten vervangen door veganistische vervangers en is het vlees gekocht bij een koosjere leverancier.


388 weergaven0 opmerkingen
bottom of page