top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Het verhaal van het zwaard dat 800 jaar onder water lag


Het 800 jaar oude kruisvaarderszwaard zoals het werd gevonden in de zee voor de kust van Carmel in oktober 2021. Foto door Shlomi Katzin / IAA via ISRAEL21c


Bijna twee jaar geleden vonden duikers Raffi Bahalul, Shlomi Katzin en Ehud Galili een ijzeren kruisvaarders zwaard in de Middellandse Zee voor de kust van Israël.


Het was bedekt met mariene organismen, die het metaal beschermden en het in een verbazingwekkende staat achterlieten voor een artefact van ongeveer 800 jaar oud.


Nu hebben de Israel Antiquities Authority (IAA) en het Soreq Nuclear Research Center resultaten gepubliceerd van tests op het oude zwaard.


Röntgenfoto's, waardoor het oude zwaard kon worden bestudeerd zonder het zand en de granaatcoating te verwijderen, suggereert dat het middeleeuwse wapen waarschijnlijk tijdens een zeeslag in het water is gevallen


"Het zwaard werd gebruikt door een kruisvaardersstrijder die zich na de Eerste Kruistocht in het land vestigde en in 1099 het koninkrijk Jeruzalem vestigde", zegt Jacob Sharvit van de Israel Antiquities Authority.

Zo zag een veldslag eruit in de middeleeuwse gevechtssimulatie van de Kingdom of Jerusalem Club. Foto door Emil Eljam, Israel Antiquities Authority via ISRAEL21c


“Gezien de bloedige veldslagen die in het land plaatsvonden tussen de kruisvaarders en de moslims, bekend uit verschillende historische bronnen, konden we verwachten meer van dergelijke zwaarden te vinden. In de praktijk vinden we meestal fragmenten, heel weinig hele zwaarden. Tot dusver zijn in het land zeven zwaarden uit deze periode gevonden, de meeste in de zee. Zwaarden werden gewoonlijk niet weggegooid, maar in de loop der jaren, toen ze niet meer in gebruik waren, werd het metaal gerecycled voor ander gebruik.”


IAA-onderzoeker Joppe Gosker voegde eraan toe dat "alleen de adel en beroepssoldaten met zwaarden vochten" omdat ze duur waren om te maken en training en oefening vereisten om te gebruiken.


“Omdat ze duur zijn, worden zwaarden meestal in een schede gevonden. In dit geval werd alleen het zwaard gevonden. Hieruit kunnen we afleiden dat het tijdens een gevecht in zee is gevallen, mogelijk met de eigenaar. We hebben geen andere overblijfselen gevonden in onze scans van de plek, maar wie weet? De krijger kan nog steeds onontdekt in de diepte liggen, om op een dag door het stuifzand te worden onthuld.


Nir Distelfeld, inspecteur van de Israel Antiquities Authority, met het kruisvaarders zwaard. Foto door Anastasia Shapiro, Israel Antiquities Authority via ISRAEL21c


De kruisvaarders-Frankische periode in Israël begon in 1099, met de verovering van Jeruzalem op het Fatimid-kalifaat, dat het land tot die tijd had geregeerd. In Israël duurde de kruisvaardersperiode minder dan 200 jaar en begon met gewapende pelgrimstochten die bedoeld waren om de territoriale belangen van het christendom te bevorderen. De ridders, prinsen, edelen en gewone mensen die deelnamen werden later kruisvaarders genoemd.


Na de verovering van Jeruzalem werden de inspanningen gericht op het veroveren van de kuststeden. Gedurende deze periode ontwikkelde zich een sterke band met Pisa, Venetië en andere Italiaanse republieken, die hun vloten naar het Heilige Land stuurden om de islamitische kuststeden te belegeren. Het zwaard kan op een van de schepen zijn geweest die de kuststeden belegerden, of misschien was het van een ridder die op een schip zat dat terugkeerde naar Europa.


































145 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page