top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"Hij was één van de beste" politie rouwt om dood politiecommando Noam Raz


De omgekomen politiecommando Noa Raz. Foto via Israëlische politie.


Israël is in rouw om de dood van politiecommando Noam Raz,47, die vrijdag omkwam nadat hij een gezochte terrorist had gearresteerd en daarna net boven zijn kogelvrije vest, in de rug werd geschoten.


Aan de ene kant een boer, aan de andere kant een krijger. Enerzijds een sluipschutter, anderzijds een paramedicus. Enerzijds toegewijd aan de taak, anderzijds toegewijd aan het gezin. Brigade-generaal Noam Raz , een politiecommando die 23 jaar bij de politie werkte, die vrijdagochtend bij een vuurgevecht in de omgeving van Jenin om het leven kwam, werd door de commissaris van de Israëlisch politie "een van de beste politiecommando's" genoemd, en in de plaats waar hij woonde werd over hem gesproken als 'een rustige, nederige man die iedereen hielp en voor iedereen klaar stond'.


Raz, 47, was een van de oprichters en inwoner van de nederzetting Kida op de Westelijke Jordaanoever en laat een vrouw en zes kinderen achter.

"We buigen onze hoofden ter nagedachtenis aan Noam Raz z'l die tijdens een vuurgevecht met terroristen is gevallen", zei Kobi Shabtai, hoofd van de Israëlische politie. "Noam was een toegewijde echtgenoot, een voorbeeldige vader en een van de beste strijders bij de Israëlische politie."


Hij onthulde dat recent nog tijdens een gevecht hij het leven van een ernstig gewonde kameraad wist te redden.


Raz werd geraakt door geweerschoten tijdens een operatie met invallen in de huizen van terreurverdachten in de stad Burqin, in de buurt van Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Hij werd geëvacueerd naar het Rambam Medical Center in Haifa.


Ziekenhuisfunctionarissen zeiden dat hij in kritieke toestand arriveerde. Ze probeerden langdurige pogingen om hem te reanimeren, maar hij had complexe wonden aan zijn bovenlichaam en uiteindelijk werden ze gedwongen hem dood te verklaren.


Raz was een van de oprichters van de nederzetting Kida, volgens een verklaring van de regionale raad van Mateh Binyamin na zijn dood.


De nederzetting van Kida was de onderneming van zijn leven. Hij hield zich bezig met landbouw en was anderzijds ook een krijger, zoals iedereen nu weet. Een zeldzame combinatie, aldus de verklaring. "Noam heeft hier tientallen dunams olijfbomen geplant, met zijn eigen handen. Hij wijdde de tijd die hij had toen hij naar huis ging aan zijn familie en de olijfbomen.


“Noam was een steunpilaar in zijn gemeenschap. Een nederige familieman die met elke vezel van zijn wezen verbonden was met het Land van Israël... Hij was geliefd bij iedereen", aldus de verklaring. “De gemeenschap van Kida en de inwoners van Binyamin betuigen hun condoleances aan de familie in deze moeilijke tijd.”


Chen Sagi, inwoner van Kida, zei: "Noam was een zeer belangrijke figuur in onze gemeenschap. Ze waren een geweldig stel, een geweldige familie. Hij kwam vaak opdagen, maar hij was ook veel zaterdagen niet thuis, maar we voelden dat hij hier was.


Over de operatie om de gezochte man Mahmoud Dabai te vangen, die volgens foto's mogelijk de schutter is die gedocumenteerd was tijdens het incident waarbij de journalist Sheerin Abu Akla werd gedood, zei de commandant van de YAMAN-eenheid: Raz werd vanaf een afstand van 300 meter boven het keramische vest in de rug geschoten, terwijl hij het gebied verliet met de gezochte man: "Het is een groot verlies voor de eenheid, maar we zijn een sterke eenheid, en we zullen blijven optreden en terrorisme dwarsbomen. De strijdmacht. Het is moeilijk te voorkomen dat er vanaf een afstand van ongeveer 300 meter op onze jagers wordt geschoten."

Tijdens de operatie schoten Israëlische troepen op gewapende terroristen die zwaar vuur openden en explosieven naar hen gooiden... Als onderdeel van de operatie gebruikten de troepen verschillende speciale maatregelen om een ​​verdachte te arresteren die zichzelf in zijn huis had gebarricadeerd en zich uiteindelijk samen met zijn broer overgaf.” een gezamenlijke verklaring van de politie en de IDF gelezen.


Op sociale media is te zien hoe gemaskerde Palestijnen met geweren in de richting van Israëlische soldaten schieten, terwijl zwaar geweervuur ​​te horen was.


Op video is te zien hoe een Israëlische soldaat een op de schouder gelanceerde raket afvuurt op het huis, waarbij rook uit het gebouw opstijgt.


Een aparte videoclip toonde het huis in brand. Het was niet duidelijk of er iemand binnen was.


Premier Naftali Bennett zei dat Israël een held heeft verloren. "Tijdens zijn 23-jarige dienst bij de eenheid nam Noam deel aan tal van anti-terreuroperaties, zette hij zichzelf op het spel en redde hij levens, zoals zijn commandanten zouden getuigen - met moed en nederigheid", zei Bennett.


“We zullen het terrorisme resoluut en met ijzeren vuist blijven bestrijden totdat we het overwinnen en de veiligheid van de Israëlische burgers teruggeven. Dit is de erfenis van Noam', voegde de Israëlische premier eraan toe.


President Isaac Herzog betuigde ook "uit het diepst van mijn hart condoleances aan zijn rouwende familie", en zei dat hij had deelgenomen aan tal van speciale operaties en vele levens had gered."


Minister van Defensie Benny Gantz betuigde zijn condoleances aan de familie en zei dat Israël zijn meedogenloze campagne tegen het terrorisme zou voortzetten.


“We zullen doorgaan met het bestrijden van terroristen, degenen die hen sturen, hun handlangers en iedereen die probeert de Israëlische burgers kwaad te doen”, tweette Gantz.

152 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page