top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Historisch: bilaterale vrijhandelsovereenkomst tussen Israël en de Verenigde Arabische Emiraten


Minister van Economie en Industrie, Orna Barbivay (R) en minister van Buitenlandse Handel van de VAE Thani bin Ahmed Al Zeyoudi. Foto Gideon Sharon / GPO


Opnieuw werd er geschiedenis geschreven, Israël en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben vrijdag de onderhandelingen over een bilaterale vrijhandelsovereenkomst afgerond.


Na vijf maanden onderhandelen ondertekenden Israël en de Verenigde Arabische Emiraten vrijdag een vrijhandelsovereenkomst tussen de twee landen, die werd geprezen als een “belangrijke en historische mijlpaal”.


De kwestie was eerder besproken door premier Naftali Bennett en kroonprins Mohammed bin Zayed tijdens hun bijeenkomst in Abu Dhabi afgelopen december, waar werd overeengekomen om de contacten voorafgaand aan de ondertekening te versnellen, en tijdens hun bijeenkomst vorige week in Egypte, waar de leiders overeengekomen om de overeenkomst binnen enkele dagen te voltooien.


Dit is een veelomvattende en belangrijke overeenkomst die onder meer zaken omvat met betrekking tot handel in goederen zoals regelgeving en normen, douane, handel in diensten, samenwerking, overheidsopdrachten, elektronische handel en het onderhouden van handelsmerken.


95% van de goederen die tussen de twee landen worden verhandeld, zijn opgenomen in de overeenkomst en zullen onmiddellijk of geleidelijk worden vrijgesteld van douane: voedselproducten, landbouw, cosmetica, medische apparatuur, medicijnen en meer.


Nadat minister van Economie Orna Barbivai in Jeruzalem een ​​ontmoeting had met Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, minister van Buitenlandse Handel van de VAE, ondertekenden de twee de overeenkomst vrijdag in het David Citadel Hotel in Jeruzalem.


Minister van Economie en Industrie Barbivay zei: "Sinds de totstandkoming van de Abraham-akkoorden heeft het ministerie van Economie en Industrie gewerkt aan het uitbreiden van de economische betrekkingen tussen Israël en de VAE en aan het volledig benutten van hun economisch potentieel. De afronding van de onderhandelingen is een belangrijke en historische mijlpaal in de bilaterale betrekkingen en wij zullen het Israëlische bedrijfsleven blijven helpen bij het aanknopen van commerciële banden in de VAE via de vrijhandelsovereenkomst, de economische attachés van het ministerie en aanvullende hulpmiddelen die het ministerie ter beschikking zal stellen."


Prime Minister Bennett zei na de ondertekening: "Dit is een belangrijk moment in de betrekkingen tussen de staat Israël en de VAE. Vandaag worden de goede betrekkingen die al tussen de twee landen zijn gesmeed, versterkt in de vorm van een vrijhandelsovereenkomst die de economische samenwerking aanzienlijk zal verbeteren ten gunste van de burgers van beide landen. Er zal meer handel zijn, meer banen en goede producten tegen lagere prijzen. Tijdens mijn laatste ontmoeting met de kroonprins, sjeik Mohammed bin Zayed, in Sharm El-Sheikh, kwamen we overeen het proces te versnellen en het tot een conclusie binnen enkele dagen, en zo was het."


Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid verwelkomde de overeenkomst, die bevorderlijk is voor de geest van de Negev-top, waarin wordt opgeroepen tot voortdurende samenwerking, continuïteit in contacten en heeft geleid tot tastbare resultaten die het leven van de burgers van de staat Israël en van de volkeren van de regio.

57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page