top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Historische overeenkomst tussen toonaangevende Israëlische en Marokkaanse wetenschappers


Foto Ilan Spira


Een bilaterale overeenkomst voor samenwerking op energiegebied tussen Israël en Marokko is afgelopen donderdag ondertekend aan de Bar-Ilan University.


De overeenkomst werd ondertekend in aanwezigheid van de Israëlische minister van Onderwijs dr. Yifat Shasha-Biton, hoofd van het verbindingsbureau van het Koninkrijk Marokko met de staat Israël Z.E. Abderrahim Beyyoudh, Bar-Ilan University President Prof. Arie Zaban, een Marokkaanse delegatie van hoge ambtenaren en wetenschappers, vooraanstaande Israëlische wetenschappers van verschillende universiteiten, Israel Aerospace Industries voorzitter van de raad van bestuur Amir Peretz, en hoge functionarissen van Israëlische energiebedrijven.


De overeenkomst tussen Israël en Marokko voor samenwerking op het gebied van energie werd ondertekend tussen de Mohammad VI Polytechnic University in naam van het Moroccan National Energy Transition Consortium (MNETC), dat 20 onderzoeksgroepen van verschillende Marokkaanse universiteiten omvat, en het Israel National Energy Research Consortium (INERC), die 33 onderzoeksgroepen omvat van zeven vooraanstaande Israëlische academische instellingen.


Volgens de overeenkomst zal bilateraal gezamenlijk onderzoek worden uitgevoerd op gebieden als oplaadbare batterijen, recycling, zonne-energie en de waterstofeconomie, evenals het oplossen van de grote uitdaging van Marokko om zijn energie op te slaan en te transporteren naar buurlanden zoals Spanje. Marokko heeft zich tot doel gesteld om tegen 2030 52% van zijn elektriciteit te produceren via hernieuwbare energie.


Wetenschappers van de universiteiten van Bar-Ilan, Tel Aviv, Ben Gurion en Ariel, de Hebreeuwse Universiteit, het Technion en het Weizmann Institute of Science namen deel aan de ondertekeningsceremonie. Prof. Doron Aurbach, wetenschappelijk directeur van Bar-Ilan's Energy and Sustainability Centre, die aan het hoofd staat van INERC, is een van de architecten van de overeenkomst, samen met prof. Yair Ein-Eli van de faculteit Materials Science and Engineering aan het Technion, prof. Emanuel Peled van de Universiteit van Tel Aviv en Prof. Jones Alami, een vooraanstaand wetenschapper van de Mohammad VI Polytechnische Universiteit. De heer Hichal El Habti, voorzitter van de Mohammad VI Polytechnische Universiteit, leidde de Marokkaanse delegatie naar Israël. De overeenkomst is ondertekend door Prof. Aurbach namens INERC en door de heer El Habti namens MNETC.


Bar-Ilan University President Prof. Arie Zaban: "Vandaag weten we dat we op reis zijn om de wereld te beschadigen. De wereld geeft niet om landen of regeringen. Het geeft alleen om ons. Energie is verreweg de grootste uitdaging die we hebben. energie, die vandaag in Europa een oorzaak van oorlog is, kan een instrument voor vrede zijn. Daarom zijn we hier vandaag. We zullen uitstekende wetenschap doen, we zullen uitstekende oplossingen ontwikkelen, we zullen dit veld vooruit helpen, we zullen schone lucht genereren voor de mensheid en we zullen vrede creëren. Ik wil de onderzoekspartners uit Marokko en Israël bedanken die hun krachten hebben gebundeld en vandaag beginnen om de wereld van morgen, onze morgen, te beïnvloeden."


Minister van Onderwijs Dr. Yifat Shasha-Biton: "Dit is een bijeenkomst van hoop en toekomst - hoop een impact op de wereld te hebben door gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen voor een betere toekomst voor een betere toekomst. Onder de overeenkomst die vandaag is ondertekend, zal een binationaal programma Als onderdeel van deze samenwerking zullen topwetenschappers en onderzoekers samenkomen om oplossingen te bieden voor vraagstukken op het gebied van groene energie voor een betere toekomst voor de snelle wereld waarin we leven. Dit is een historische opstap voor onderzoeksprogramma's, projecten en constructieve samenwerking tussen de staten."


Hoofd van het verbindingsbureau van het Koninkrijk Marokko met de staat Israël Z.E. Abderrahim Beyyoudh: "Dit soort samenwerkingen zijn een manier om de betrekkingen tussen onze landen te versterken. Uw werk als wetenschappers zal niet beperkt blijven tot de twee landen. Onderzoek kent geen grenzen en het kan zich verspreiden naar omringende landen ten behoeve van onze bevolking en andere Ik weet dat jullie deuren zullen openen voor veel projecten die we tussen de twee landen zullen opstarten."


De heer Hisham El-Habti, voorzitter van de Mohammed VI Polytechnische Universiteit: "Het is heel opwindend om de Marokkaanse vlag hier aan de Bar-Ilan Universiteit te zien. Ik spreek namens alle Marokkaanse onderzoeksinstellingen die in dit consortium werken om de hernieuwbare energie op te lossen uitdaging. Dit is een prachtige manier om de relatie tussen de twee landen te versterken, met een voordeel voor iedereen."
54 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page