top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe beïnvloed "De Grote Verandering" de Israëlische hightechindustrie?


Foto door Ernie Journeys op Unsplash

Het wordt de "Grote Verandering" genoemd en de wereldwijde trend heeft Israël niet gespaard.


In de paar jaar sinds Covid-19 de wereldeconomie ontwrichtte, hebben werknemers op allerlei terreinen heroverwogen of ze doen wat ze echt willen doen. Voor de meesten is de "Grote Verandering" een kans om van baan te veranderen.


Dat heeft geleid tot zowel risico's als kansen voor de Israëlische hightechindustrie, volgens een nieuw rapport van het Start-Up Nation Policy Institute en de Israel Innovation Authority.


De gezamenlijke studie "Human Capital in Tech 2021-2022" toont aan dat Israëlische bedrijven tussen maart en mei 2022 ongeveer 33.000 openstaande banen in de hightech meldden, bijna het dubbele van het aantal van vóór de pandemie.


"De schokgolven die door de Israëlische economie en de wereldeconomie gaan, hebben invloed op de werving, maar ze verminderen niet de behoefte aan meer technologisch competente arbeidskrachten in alle takken van de economie en de publieke sector", zegt Dror Bin, CEO van de Israel Innovation Authority tegen ISRAEL21C.


Maar er is ook goed nieuws. "De Grote Verandering" creëert nieuwe werkgelegenheid voor werknemers in niet-technologische functies in Israëlische groeibedrijven en in het algemeen", zegt Bin.


De analyse van Bin is het duidelijkst te zien in de 250% toename van vacatures voor niet-technologische functies in de Israëlische hightech.


Waar moeten werknemers - technisch opgeleid of anderszins - op zoek naar de beste banen? Groeibedrijven (gedefinieerd als bedrijven die snel groeien in vergelijking met anderen in hetzelfde veld) lopen voorop, met een toename van 30% van hun aantal werknemers.


De vraag naar werknemers bij deze hightech groeibedrijven zou bemoedigend moeten zijn voor de ondervertegenwoordigde bevolking van Israël - vrouwen, Israëlische Arabieren en ultraorthodoxen - en hen meer kansen bieden om toegang te krijgen tot de lucratieve technische ruimte.


En inderdaad, uit het rapport bleek dat meer dan de helft van de nieuwe functies binnen de sector is ingevuld door werknemers van buiten de sector.


Hier zijn enkele van de belangrijkste bevindingen uit het rapport.

*Tachtig procent van de werknemers in voornamelijk technologische functies heeft een academische (hoger onderwijs) opleiding.

*De meeste banen in de tech industrie zijn nog steeds technologisch van aard: 69% van de werknemers heeft een technische functie, 13% in business development, 12% in operations en 5% in leidinggevende functies.

*Van degenen in technische functies is een derde programmeur. Van degenen in niet-technische functies werkt ongeveer 50% in sales, operations en marketing. Slechts 17% van de R&D-functies wordt ingevuld door vrouwen. Hoe kleiner het bedrijf, hoe lager het percentage vrouwen. Life sciences bedrijven hebben echter, samen met bedrijven die meer dan 20% groei in hun personeelsbestand hebben gerealiseerd, het hoogste percentage vrouwelijke werknemers. En hoe meer vrouwen in een bedrijf, hoe lager de omzet.

*Aan de andere kant hadden life scenes de moeilijkste tijd om personeel aan te trekken met een succesvolle rekruteringsgraad van 66%, vergeleken met meer dan 90% in andere sectoren van hightech.

*In de tweede helft van 2021 koos meer dan 10% van de techwerkers ervoor om het bedrijf waar ze werkten te verlaten.

*Groeibedrijven met hoofdkantoor in Israël namen meer niet-technische functies aan – 35% van de werknemers – vergeleken met 20% in de R&D-centra van internationale bedrijven die in Israël actief zijn.

*Van de 33.000 vacatures in de Israëlische technologie-industrie waren er 12.000 voor niet-technische functies. Dat zijn er minder dan 5.000 in eerdere jaarverslagen van de Israel Innovation Authority en Start-Up Nation Central.

*De oorlog in Oekraïne heeft een negatief effect gehad op de Israëlische hightech: ongeveer de helft van alle Israëlische technologiebedrijven werkt vanuit het buitenland een deel van hun werk, waarbij Oekraïne 20% van dat totaal voor zijn rekening neemt.


"Zelfs als de piek die de tech industrie in 2021 beleefde achter ons ligt, zal de lange termijn trend van toenemende vraag naar geschoolde werknemers in innovatie-industrieën in de nabije toekomst waarschijnlijk niet veranderen", zegt Uri Gabai, CEO van de Start-Up Instituut voor natiebeleid.

116 weergaven0 opmerkingen

Commenti


bottom of page