top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe de vintage winkels van Israël "The Beauty Queen of Jerusalem" hebben gered


"The Beauty Queen of Jerusalem" heeft vintage kostuums. Foto door Nati Levi via ISRAEL21C


De eerste grote dramaserie van Israël, "The Beauty Queen of Jerusalem", zou begin 2020 in Kiev worden opgenomen, toen de Covidpandemie de grenzen sloot.


Het leek een bittere klap, waardoor een van de meest ambitieuze lokale producties met een hoog budget tot nu toe werd stopgezet.


Toen zorgde de lockdown voor een aantal onvoorziene voordelen. De straten van Jeruzalem, Acre en Safed werden ontdaan van hun gebruikelijke drukte en werden perfecte filmlocaties.


Het historische American Colony Hotel, dat normaal gesproken niet toegankelijk was vanwege gasten, stond filmen toe in hun elegante bar en lommerrijke binnenplaats. En een dansfeestscène werd opgenomen in een museum dat vanwege de pandemie gesloten was.

Een dansfeest in "The Beauty Queen of Jerusalem." Foto door Nati Levi


Ook hadden internationaal bekende Israëlische acteurs Michael Aloni (“Shtisel”), Hila Saada (“Beauty and the Baker”) en Itzik Cohen (“Fauda”) plotseling meer flexibiliteit in hun schema's.


Maar lokaal filmen leek in eerste instantie niets uit te halen voor Liron Cohen, kostuumontwerper van de uitgestrekte familiesaga, schrijft ISRAEL21C.


Ze moest verwoed nieuwe bronnen verkennen voor de garderobe van de multigenerationele personages, die leefden in de tijd dat Jeruzalem deel uitmaakte van het Ottomaanse rijk, via het Britse mandaat en de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog.


“In Kiev was alles geregeld dat ik toegang zou hebben tot een gerenommeerd, enorm kostuumarchief om de mode van 1919 tot de jaren veertig na te bootsen. De studio daar had ook het voordeel van een opslagruimte om de duizenden sets kleding te bewaren die nodig zijn om 40 hoofdpersonages en vele, vele extra's aan te kleden."

Foto uit "The Beauty Queen of Jerusalem" door Nati Levi


Cohen, afgestudeerd in modeontwerp aan de WIZO School of Design in Haifa, met 10 jaar ervaring in tv- en filmproducties, ontdekte tijdens haar historisch onderzoek wat een smeltkroes Jeruzalem was in de eerste helft van de 20e eeuw .


“Het was een samenleving die bestond uit een breed scala aan etnische en sociale groepen die vele talen spraken – Hebreeuws, Ladino, Arabisch, Engels en Turks. Elke groep had zijn eigen stijl van kleding, gemaakt van verschillende stoffen en met een verscheidenheid aan accessoires”, zegt ze.


"Sommige immigranten transformeerden zichzelf ook in hun nieuwe thuisland door zware, wollen kleding aan te passen aan het warme klimaat waarin ze zich nu bevonden."


Een fascinerende ontdekking

"The Beauty Queen of Jerusalem", gebaseerd op de internationale bestseller uit 2015 van Sarit Yishai-Levy, omvat al deze verschillende groepen.


De centrale familie zijn de Spaans-Judeo Ermozas. Rochel (Yuval Scharf), de onbereikbare liefdesbelang van Gabriel Ermoza (Michael Aloni), komt uit de hechte orthodoxe Ashkenazi-gemeenschap.


Er zijn ook Irgoen strijders (de zionistische paramilitaire groep), Arabieren en wie dan ook, Turken of Britten.

De personages in "The Beauty Queen of Jerusalem" zijn een smeltkroes van diversiteit. Foto door Nati Levi


Cohen zegt dat wat aanvankelijk een overweldigende taak leek, veranderde in een fascinerende ontdekking.


“De magie begon pas echt toen ik de vintage-gemeenschap in Israël ontdekte. Er zijn hier veel mensen van alle leeftijden, mannen en vrouwen, die vintage kleding verzamelen en bewaren. We begonnen van plaats naar plaats en van persoon tot persoon te gaan om te verzamelen en te kopen.”


Bijna alle kleding en schoenen in de serie zijn originele items uit de jaren 1920, '30 en '40. Cohen zegt dat ze het geluk had vintagewinkels te ontdekken, zoals By Kilo in Tel Aviv, Golda in Herzliya en de onlinesite Betty in Vintage Land.


Een deel van de cast van 'The Beauty Queen of Jerusalem'. Foto door Nati Levi


Andere vondsten, zegt ze, werden gedaan bij de verkoop van onroerend goed en van particuliere verzamelaars. Cohen spreekt ook enthousiast over de unieke trouwjurk met 19e eeuws borduurwerk die ze vond voor het personage Rosa (Hila Saada) in de studio van ontwerp duo Reuma en Yoel , die vintage stof verzamelen om in creaties te verwerken.


Chassidim en Britse officieren

Het was niet nodig om heel hard te zoeken naar de kostuums van de strikt vrome Ashkenazi-personages in de serie, aangezien leden van de Toldot Aharon-gemeenschap tot op de dag van vandaag nog steeds dezelfde zwart-wit gestreepte outfits dragen.


Kostuums van de Britse Mandaatofficieren waren ook gemakkelijk te verkrijgen, aangezien een bedrijf in Engeland gespecialiseerd is in historisch correcte reproducties van militaire uniformen.


Naast het gebruik van kostuums om het tijdsbestek te benadrukken, zijn ze ook belangrijk om de persona van het personage op te bouwen, en hiervoor moest Cohen strikt werken volgens de instructies van regisseur Oded Davidoff en scenarioschrijvers Shlomo Mashiach en Esther Namdar Tamam.


In het geval van de jonge, sensuele schoonheid Luna Ermoza (gespeeld door nieuwkomer Swell Ariel Or) “hebben we haar in onthullende outfits gestopt die haar decolleté lieten zien, zodat haar bevrijde, sexy, flirterige persoonlijkheid zou worden benadrukt.”


Tekens worden ook gebruikt om het verstrijken van de tijd te laten zien. “Ik koos het karakter van Rosa om te laten zien hoe vrouwenmode evolueert. In de afleveringen die zich in de jaren twintig afspelen, hebben haar jurken bijvoorbeeld een lage taille en zijn ze vrij vormeloos. In de jaren '30 hebben haar jurken een meer gedefinieerde taille en rokken tot op de knieën."


Exotisch en zijdeachtig

Liron Cohen, klantontwerper voor "The Beauty Queen of Jerusalem." Foto met dank aan Liron Cohen via ISRAEL21C


Van alle personages is de Libanese buikdanseres Aishi (Luna Mansour) de favoriet van Cohen.


“Ik hou van Aisha vanwege haar feministische opvattingen. Ze gebruikt haar sterke intuïtie en intelligentie om door de mannelijke omgeving waarin ze leeft te navigeren. Ze weet hoe ze het spel moet spelen', zegt Cohen.


“Haar kleding komt uit een wijdere wereld dan Rosa Ermoza, die huisvrouw is, en haar buurvrouw Victoria Franco [Mali Levy], die de was van mensen binnenhaalt. Aisha draagt ​​gedurfde sieraden uit India en stoffen die exotischer en zijdeachtiger zijn.”


Cohen, die een Marokkaanse moeder en een Poolse vader heeft, is niet de enige die verliefd is geworden op de personages en meegesleept is in een Jeruzalem van weleer.


“Alle cast en crew waren nauw verbonden met een van de gemeenschappen die in de serie worden geportretteerd. Iedereen had een moment waarop ze zeiden dat het hen deed denken aan hun grootouders, hun geschiedenis of aan iets nostalgisch', vertelt ze aan ISRAEL21c.


"Voor mij was het echter de kleding die als een kloppend hart was en alles tot leven bracht", zegt de getalenteerde kostuumontwerper.802 weergaven0 opmerkingen
bottom of page