top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe Israëlische innovatie blauwe luchten groen kan maken


Afbeelding van sylvia via Pixabay


Zet de tv aan of open een krant in welk land dan ook en je zult zeker berichten zien van overvolle luchthavens, vertraagde vluchten en verloren bagage. Na een inzinking van twee jaar is het vliegverkeer terug met wraak.


De uitstoot van de wereldwijde luchtvaart bedraagt ​​echter ongeveer 1 miljard ton kooldioxide (CO2) per jaar - meer dan de uitstoot van de meeste landen, goed voor naar schatting 2,4% van de wereldwijde jaarlijkse CO2-uitstoot.


De luchtvaartindustrie moet klimaatvriendelijker worden, vooral omdat de sector tegen 2050 naar verwachting meer dan verdubbeld zal zijn. De weg naar koolstofneutraliteit vereist innovatie op verschillende gebieden: brandstofalternatieven, elektrificatie en energie-efficiëntie.

Bij Start-Up Nation Central zien we innovatieve klimaattechnologie als een steeds belangrijker wordende sector van het Israëlische technologie-ecosysteem, dat wereldwijd bekend staat om zijn vermogen om moeilijke uitdagingen te ontwarren en goed toegerust is om oplossingen te bieden, schrijft Yael Weisz Zilberman de ClimateTech Sector Lead bij Start-Up Nation Central in ISRAEL21C.


Duurzame vliegtuigbrandstof (SAF)


Luchtvaartbrandstoffen die zijn afgeleid van niet-fossiele bronnen, kunnen de meest veelbelovende manier zijn om de forse CO2-voetafdruk van het luchtvervoer te verkleinen.


Duurzame alternatieven uit biogene bronnen zijn echter schaars en kunnen vier tot zes keer duurder zijn dan reguliere fossiele brandstoffen.


Een manier om deze problemen te overwinnen zou zijn om koolstofdioxide zelf te gebruiken om duurzame brandstof te maken. De Israëlische startup RepAir Carbon Capture heeft een elektrochemisch apparaat ontwikkeld dat elektriciteit gebruikt om CO2 kostenefficiënt uit de lucht te scheiden en ervoor zorgt dat de CO2 die uit de atmosfeer wordt opgevangen economisch levensvatbaar is.


Omdat CO2 uit de lucht wordt gehaald en tijdens het vliegen weer wordt uitgestoten, is het totale effect een CO2-emissievrije vlucht. Deze kruising van goedkope, hernieuwbare elektriciteit en beschikbare CO2 zou een gamechanger kunnen zijn in de productie van duurzame synthetische brandstof.


'Carbonade' introduceert ook een baanbrekende oplossing ter ondersteuning van de revolutie op het gebied van synthetische brandstof. De gepatenteerde, schaalbare elektrochemische CO2-reductieoplossing kan koolstofdioxide efficiënt omzetten in koolmonoxide, een bouwsteen van koolstofarme synthetische brandstoffen, kunststoffen en meer.


Elektrische luchtvaart


Batterijen zijn zwaar voor lange vliegreizen, maar elektrische vliegtuigen kunnen een oplossing bieden voor woon-werkverkeer op lage afstand. Introductie van Alice - het eerste volledig elektrische woon-werkvliegtuig dat in Israël is ontwikkeld door Eviation Aircraft in samenwerking met Parker Aerospace.


Alice, die onlangs haar eerste vlucht maakte in de buurt van het hoofdkantoor van Eviation in de staat Washington, is ontworpen om negen passagiers te vervoeren, met bijna geen uitstoot, lagere onderhouds- en operationele kosten. Eviation heeft een intentieverklaring getekend met het in Massachusetts gevestigde Cape Air voor de aankoop van 75 volledig elektrische Alice-forensvliegtuigen.


Energie-efficiëntie

De aanvulling op betere brandstoffen is een betere brandstofefficiëntie. Vliegtuigen produceren minder CO2 door motoren te verbeteren, aerodynamica te verbeteren en lichtere materialen te gebruiken.


Seevix heeft een biopolymeer materiaal ontwikkeld, geïnspireerd op spinzijde, dat bijzonder licht van gewicht is, maar ook sterk, elastisch en schokabsorberend.


Een andere oplossing om vliegtuigen lichter te maken, is een DC-BUS-subnetwerk van Yamar dat alle functies van de passagiersstoel regelt met behulp van een enkele gelijkstroomkabel, waardoor de noodzaak voor meerdere zware en lange kabels die typisch in cabines worden gebruikt, wordt geëlimineerd.


Circulair gaan

Luchtvaartmaatschappijen werken steeds meer aan het integreren van duurzaamheid in hun activiteiten, zoals het elimineren van plastic voor eenmalig gebruik, het verbeteren van recycling en het verminderen van voedselverspilling.


Dat is waar een bedrijf als TIPA tussen kan komen. De volledig composteerbare transparante verpakking van het bedrijf verlengt de houdbaarheid van verse producten en biedt een milieuvriendelijk alternatief voor de conventionele polybags die worden gebruikt om dekens in te pakken.


Israëls wereldwijd bekende alternatieve eiwitscène heeft ook veel te bieden aan luchtvaartmaatschappijen die hun voedselmenu's willen vernieuwen met meer milieuvriendelijke opties.


We verwachten dat opwindende innovaties voor het koolstofarm maken van de luchtvaart en andere klimaat gerelateerde gebieden een verdere impuls zullen krijgen van het Climate Solutions Prize- programma van Start-Up Nation Central; in november maken we de winnaars bekend.


Yael Weisz Zilberman is de ClimateTech Sector Lead bij Start-Up Nation Central, een in Israël gevestigde non-profitorganisatie die het Israëlische innovatie-ecosysteem over de hele wereld promoot.

81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page