top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe tienerboerderij vrijwilligers een band krijgen met het land Israël


Deze landbouwvrijwilligers hebben duidelijk plezier in hun werk. Foto met dank aan HaShomer HaChadash via ISRAEL21c


Als je aan Gen-Z-tieners denkt, zie je ze meteen met een smartphone in de hand, zichzelf opnemen voor alweer een TikTok-video.


Wat je je niet kunt voorstellen, is om deze tieners met opgestroopte mouwen boeren te zien helpen bij het plukken van producten en het bewerken van het land.


Nou, dat is waar HaShomer HaChadash (de nieuwe garde) tussenbeide komt.


De vrijwilligersorganisatie, opgericht in 2007 om Israëlische boeren te beschermen tegen landbouwmisdaden zoals brandstichting en diefstal, verbindt Israëli's en joden in de diaspora ook nauwer met het land Israël en de zionistische waarden door middel van vrijwilligerswerk.


Tieners van alle leeftijden, met alle achtergronden, kunnen zich voor slechts een paar uur per dag als vrijwilliger inzetten om een ​​verscheidenheid aan landbouwtaken uit te voeren - elk naar zijn of haar bekwaamheid - in het hele land, zegt Chen Shantal, directeur van de organisatie. -dag activiteiten educatief programma.


Een overzicht van een boerderij met vrijwilligers van HaShomer HaChadash. Foto met dank aan HaShomer HaChadash via ISRAEL21c


“Het grootste probleem van vandaag in de landbouwwereld is een tekort aan werkende handen. Hoe moderner onze samenleving wordt, hoe minder mensen fysiek hard willen werken - wat de basis is van landbouw. Tegenwoordig willen mensen zoveel mogelijk geld verdienen, terwijl ze zo min mogelijk moeite investeren”, vertelt Shantal aan ISRAEL21c.


De klimaatcrisis en veranderingen in het milieu verergeren het probleem. "Als er bijvoorbeeld midden mei buien zijn of in de winter droogte of hitteberoerte, krijgen we nog meer hulpvragen van boeren."


Onderwijs begeleidt altijd de fysieke taken. "We leggen [aan de vrijwilligers] uit waarom we dit doen in plaats van alle producten uit het buitenland te importeren en waarom het belangrijk is om de band met het land te behouden", legt Shantal uit.


HaShomer HaChadash vrijwilligers tijdens een educatieve lezing. Foto met dank aan HaShomer HaChadash via ISRAEL21c


“De basis van het discours hier is de verbinding tussen mens en land. In dit geval is het ook onmogelijk om de klimaatcrisis en de impact van de mensheid op de natuur te negeren.”


Alle achtergronden

Shantal zegt dat Joodse vrijwilligers de meerderheid vormen, maar er zijn ook Arabische Israëli's die zich aanmelden om te helpen.


Diversiteit in HaShomer HaChadash is niet beperkt tot vrijwilligers. "Elke boer die ons om hulp vraagt ​​- of hij nu joods, christelijk, arabisch of druzisch is - we zullen er alles aan doen om hem te helpen", zegt Shantal.


“We doen allerlei soorten activiteiten als onderdeel van HaShomer HaChadash, en alles staat open voor alle bevolkingsgroepen. Helaas is het percentage [onder niet-joden] veel lager. Maar onze missie is om verbinding te maken met het land van de staat Israël, dat burgers van alle etniciteiten heeft.”


Shantal voegt eraan toe dat onlangs een gemeenschapsboerderij van HaShomer HaChadash is opgericht in het bedoeïenendorp Zarzir in Galilea.


Daarnaast werkt de organisatie samen met de druzische gemeenschap als onderdeel van een project van Keren Kayemeth L'Israel-Jewish National Fund ( KKL-JNF ).


Zomerkampen

HaShomer HaChadash werft volwassen vrijwilligers tijdens het schooljaar, terwijl het in de zomer een beroep doet op tieners die "hun vakantie niet willen verspillen voor de tv".


Elk jaar in juli organiseert de organisatie zomerkampen in het noorden van de Golanhoogten voor kinderen van 13 tot 18 jaar om 'de landbouwreis' te ervaren. In augustus biedt de organisatie soortgelijke activiteiten aan in het zuiden van de Negev.


Een groep schoolkinderen doet vrijwilligerswerk bij HaShomer HaChadash. Foto met dank aan HaShomer HaChadash via ISRAEL21c


Naast landbouwwerk omvatten de driedaagse kampen wandelen, educatieve sessies en kampvuurdiners. Dit staat ook open voor families en individuen uit het buitenland.


Reut, een voormalige kampeerder, zegt dat de ervaring haar leven heeft veranderd. Ze maakt nu deel uit van het leiderschapsprogramma van HaShomer HaChadash, waarbij ze nieuwe immigranten uit Ethiopië helpt die vrijwilligerswerk willen doen op de boerderijen.


"Ik hoorde erover van een vriend, kwam vrijwilligerswerk doen op een boerderij in de buurt van de Egyptische grens en werd verliefd op HaShomer HaChadash", zegt ze.


Reut vertrok met een vriendin tijdens haar vrijwilligerswerk bij HaShomer HaChadash. Foto door Eytan Geal-Dor via ISRAEL21c


De 18-jarige zegt dat ze nog nooit was blootgesteld aan zo'n diverse sociale omgeving.


“Mijn vrienden van HaShomer verschillen zo veel van mijn achtergrond - we zijn opgegroeid in verschillende omgevingen, hebben tegengestelde politieke opvattingen, maar slagen er toch in om vrienden te blijven. Dat kan alleen bij HaShomer.”


Reut zegt dat ze vóór haar zomerervaring altijd onverschillig stond tegenover de landbouw.


"Het land leidt ons op", zegt ze. "Terwijl je werkt, denk je bij jezelf: 'Het is heet, ik zweet, ik wil in het zwembad zijn, maar ik geef niet op.' Aan het eind van de dag kijk je naar de hele oogst en denk je: 'Wauw, dat heb ik gedaan!'”


Hoe zit het met de dag dat al het landbouwwerk door machines zal worden gedaan?


"Ik ben erg bang voor die dag", zegt Shantal. “Als je een deel van jezelf niet in een bepaald ding investeert, verliest dat ding zijn betekenis en verdwijnt het. Het kan je huis, je land of je cultuur zijn', voegt ze eraan toe.


“Onze verbinding met de natuur en het land is als lucht. Je kunt niet zonder leven.”


Voor meer informatie klik hier.

66 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page