top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoe United Hatzalah in een missie van 64 uur 2 pasgeboren baby's uit Oekraïne wist te redden


Aharon Ben Harush, plaatsvervangend commandant van United Hatzalah van de hulpmissie naar de Oekraïens-Moldavische grens, in een ambulance met een van de Israëlische pasgeborenen die hij hielp redden uit het door oorlog verscheurde Kiev. Foto met dank aan United Hatzalah


Dit is het verhaal van Aharon Ben-Harush, een United Hatzalah vrijwilliger EMT uit Israël. Hij verliet zijn onlangs getrouwde vrouw in Jeruzalem om plaatsvervangend commandant van de operatie Orange Wings van United Hatzalah te worden voor medische hulp en humanitaire hulpverlening aan de Oekraïens-Moldavische grens. Hier vertelt hij zijn verhaal hoe hij in een missie van 64 uur 2 pasgeboren baby's van draagmoeders uit Oekraïne wist te redden. Het verhaal is met toestemming overgenomen uit ISRAEL21C.


Op vrijdagavond in Chisinau, net voor Shabbat, kreeg ik een telefoontje van mijn schoonvader Eli Beer, de president en oprichter van United Hatzalah of Israel .


Hij vertelde me dat er een twee dagen oude baby is wiens moeder in Israël is en dat de baby gered moet worden uit Kiev.


"Je moet alles laten vallen en helpen in deze zaak," vertelde hij me.


Dit zou het begin zijn van een 36 uur durende expeditie zonder slaap.


Ik heb de details die ik nodig had om de reddingsmissie te starten. Ons team, dat hier in de hoofdstad van Moldavië is gevestigd, biedt humanitaire hulp en medische noodhulp aan Oekraïense vluchtelingen die de grens oversteken.


Maar zoals we uit onze ervaringen in Israël en andere internationale hulpmissies weten, als er snel iets moet gebeuren en er levens op het spel staan, grijpen we in waar we kunnen.


In dit geval was er een meisje geboren uit een draagmoeder, terwijl de biologische moeder in Israël woonde. Nadat de baby was geboren, had de draagmoeder de baby in het ziekenhuis achtergelaten en het land verlaten vanwege de oorlog.


De verantwoordelijke verpleegster vertelde ons dat als we de baby zaterdagochtend om 9.00 uur niet zouden halen, ze in een weeshuis zou worden geplaatst. In het ziekenhuis blijven was gewoon onveilig.


In plaats van te genieten van de Shabbat maaltijd met andere leden van de United Hatzalah missie die terugkeerden van hun inspanningen aan de grenzen, begon ik te bellen naar niet minder dan 29 lokale ambulancebedrijven.


Na een paar uur slaagde ik erin een bedrijf te vinden dat bereid was (voor een grote som geld) door te gaan naar een ontmoetingspunt op 80 kilometer (50 mijl) van Kiev, maar ze weigerden Kiev binnen te komen vanwege de zware beschietingen die plaatsvonden Daar.


Zo begon een secundaire reddingsoperatie om de baby van Kiev naar de ontmoetingsplaats te evacueren.


Zware reis voor een pasgeborene


Via verschillende connecties slaagde ik erin een dokter te vinden die bereid was om te helpen en bracht de baby, onder gewapende begeleiding, naar de ontmoetingsplaats.


Gedurende deze tijd was de afgesproken ontmoetingsplaats met het ambulancebedrijf gewijzigd vanwege bombardementen in de regio. Na acht uur bereikte de baby de ambulance die ik had ingehuurd.


Voor nog eens negen zenuwslopende, gespannen, uren met tonnen telefoontjes en coördinatie, bereikte de baby veilig de grens met Moldavië.


Samen met Itzik Kagar, vertegenwoordiger van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, die zich ertoe heeft verbonden ons hier te helpen, en met de hulp van de voormalige Israëlische ambassadeur in Oekraïne Joel Lion, hebben we alle benodigde documenten verkregen om de baby aan onze zorg in Moldavië over te dragen.


Ook de grenspolitie, die ons inmiddels redelijk goed heeft leren kennen, is samen met ons geïnformeerd en gecoördineerd over de operatie.


De missie was volbracht - de baby stak de grens over. United Hatzalah vrijwilliger EMT Vicky Tiferet, een moeder van vier kinderen, en ik ontvingen de baby.


Aharon Ben Harush, plaatsvervangend commandant van United Hatzalah van de hulpmissie naar de Oekraïens-Moldavische grens, rechts, en UH-vrijwilliger Vicky Tiferet, tweede van links, met de Israëlische ouders van een baby geboren uit een Oekraïens draagmoeder. Foto met dank aan United Hatzalah


De problemen waren echter nog niet voorbij. We reden richting de Roemeense grens aangezien de Moldavische luchthaven naast de Oekraïense grens was afgesloten voor luchtverkeer.


Vicky en ik werden aan de grens ondervraagd, wat te verwachten was - ze wilden tenslotte weten wat we aan het doen waren met een drie dagen oude baby die geen connectie met ons had.


De ene emotionele ontmoeting gevolgd door de andere


Gelukkig kwamen we maandagochtend na 10 uur extra aan op de luchthaven van Iasi in Roemenië, waar we wachtten op de moeder en vader die arriveerden met een speciale vlucht uit Israël, geregeld door United Hatzalah.


De vlucht kwam Roemenië binnen samen met extra medische teams en voorraden voor onze missie in Moldavië.


De reünie was voor alle betrokkenen in tranen. Een gecompliceerde reddingsmissie waarbij vier landen, meerdere teams en twee volle dagen van inspanning van mijn kant en die van vele anderen betrokken waren, kwam tot wasdom.


Maar terwijl de uitdagingen voor dit gezin voorbij waren, begonnen de uitdagingen van een ander gezin nog maar net.


Aan boord van de vlucht uit Israël was een tweede stel ouders die hun surrogaatkind kwamen redden. Hun kind werd ook geboren uit een draagmoeder in Kiev. Met mijn hulp hoopten ze ook hun kind op te halen.


Ik moest weer aan het werk.


Ik kan de details van de hele operatie niet geven omdat ze nog niet kunnen worden gepubliceerd, maar na 28 uur was de tweede baby, een babymeisje, ook, godzijdank, op weg naar Israël.


Aharon Ben Harush, plaatsvervangend commandant van United Hatzalah van de hulpmissie naar de Oekraïens-Moldavische grens, heeft deze Israëlische ouders geholpen zich te verenigen met hun dochter die geboren is uit een Oekraïens draagmoeder. Foto met dank aan United Hatzalah


De tranen van vreugde en verrukking van beide ouders waren ontroerd en raakten ons allemaal diep.


Ik heb in mijn leven veel verschillende operaties georganiseerd, maar dit is er zeker een die ik mijn leven lang nooit zal vergeten.


Het redden van twee pasgeboren baby's, die vastzitten in het midden van een oorlog, is iets dat me altijd bij zal blijven.


Ik kan het gevoel dat ik heb niet uitleggen als ik terugkijk op de gebeurtenissen van het afgelopen weekend, maar het werk dat is verzet en de menselijkheid die door alle betrokkenen is getoond, was gewoon verbijsterend.


Ik ben verheugd dat twee sets ouders verenigd zijn met hun baby's. Ik ben trots en opgewonden om deel uit te maken van de United Hatzalah reddingsmissie die de vluchtelingen uit Oekraïne helpt, hoe oud of jong ze ook zijn.
141 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page