top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Honderdduizenden demonstranten door heel Israël; meer geweld tegen demonstranten


Demonstratie Ir Yamin. Eigen foto


Voor de elfde week werd er op zaterdagavond door honderdduizenden mensen gedemonstreerd tegen de door de regering Netanyahu geplande wetgeving om het Hooggerechtshof uit te schakelen. Er was echter in verschillende plaatsen meer geweld tegen de demonstranten.


In Tel Aviv waren naar schatting 200.000 demonstranten bijeen, onderstaande video geeft een beeld daarvan.

Er werden ook protesten gehouden in Jeruzalem, Netanya, Rishon Letzion, Kfar Sava, Be'er Sheva, Herzliya en tientallen andere locaties in het land. In de bedoeïenenstad Hura hielden tientallen joodse en bedoeïenen demonstranten de eerste demonstratie tegen de revisie daar.


Sprekend in Tel Aviv zei Jacob Frenkel, een voormalige gouverneur van de Bank of Israel en voormalig voorzitter van JPMorgan Chase International, dat hij premier Benjamin Netanyahu – de persoon die hem vroeg om de Bank of Israel te leiden – persoonlijk zou willen toespreken.


"We werkten samen om de inflatie terug te dringen en de positie van Israël in de wereld te vergroten", zei Frenkel. "Ik geloof dat ook jij beseft dat je alles ondermijnt waar we voor hebben gewerkt. Ik vraag je: vernietig het niet. Stop de waanzin en heroverweeg."


"Onze vrienden zijn verrast en vragen zich af hoe een land dat het voorwerp was van afgunst en bewondering, de zionistische onderneming met de hand op een extreme manier van binnenuit vernietigt, en dit alles in minder dan drie maanden tijd", zei hij.


Oppositieleider Yair Lapid sprak tijdens het protest in Ashdod en zei dat de regering Israël in de grootste crisis in zijn geschiedenis had gebracht. "Ze zeggen altijd: 'we hebben de verkiezingen gewonnen'", zei Lapid. 'Klopt. Doe dan het werk. Zorg voor de economie, verenig de mensen in plaats van haar in stukken te scheuren.'


Tijdens het protest in Haifa zei de voormalige stafchef van de Israëlische strijdkrachten, Dan Halutz, dat Netanyahu als enige verantwoordelijk was voor de huidige crisis en dat hij "de verantwoordelijkheid zou dragen voor schade aan de economie [en] veiligheid, voor een geruïneerde samenleving en voor elke bloedvergieten."


In Ir Yamin spraken ondermeer Lily Lapid en Tzipi Livni, en verliep de demonstratie met ca. 25.,000 deelnemers in een prima sfeer. Na afloop werd de sjofar geblazen het Hatikva gezongen.Er was echter in verschillende plaatsen sprake van meer geweld tegen de demonstranten, in Tel Aviv confronteerde een groep aanhangers van de regering, sommigen met bivakmutsen, demonstranten. Een man met een zwart bivakmuts werd gefilmd terwijl hij een demonstrant mishandelde.


Activisten van de extreemrechtse Lehava organisatie zwaaiden met vlaggen van Meir Kahane's Kach-partij die is aangemerkt als een terroristische groepering.


In Kiryat Ono schoot een gemaskerde man vuurwerk af op demonstranten, zonder iemand te verwonden.


In Herzliya werd een man gearresteerd nadat hij naar verluidt een demonstrant met zijn auto had aangereden en verschillende anderen had geslagen die een weg blokkeerden. Een 24-jarige man werd gearresteerd in Givatayim omdat hij naar verluidt met zijn motorfiets inreed op een menigte demonstranten. In Or Akiva werden drie mensen gearresteerd nadat ze naar verluidt eieren naar demonstranten hadden gegooid.


In het Likud-bolwerk van Or Akiva moest de politie chauffeurs helpen het toneel te ontvluchten nadat Likud-aanhangers hun voertuigen blokkeerden en op de auto ruiten begonnen te slaan. "Laat ze niet demonstreren in de stad van Likud", zeiden ze erbij.


137 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page