top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Honderdduizenden demonstreerden voor de 10e week in heel Israël tegen gerechtelijke hervorming


Ir Yamin. Eigen foto


Volgens de organisatie demonstreerden ruim 500.000 mensen tegen de gerechtelijke hervormingen en voor democratie en vrijheid en was het daarmee de grootste demonstratie tot nu toe, de politie hield het vooralsnog op ruim 300.000 demonstranten.


In Tel Aviv waren minstens 200.000 demonstranten op de been, terwijl een recordaantal van 50.000 Israëli's zich verzamelde in Haifa, ca. 25.000 in Netanya, terwijl minstens 8.000 mensen demonstreerden in de zuidelijke stad Be'er Sheva, beide steden worden beschouwd als een Likud-bolwerk.


De demonstraties vonden plaats toen de coalitie zich klaarmaakte om vanaf zondag op volle kracht door te gaan met haar zeer omstreden hervorming van de rechterlijke macht, waarbij ze tot dusver pleidooien verwierp, ook van de president, om de huidige wetgeving te schrappen en in plaats daarvan geduldig te onderhandelen over een meer algemeen aanvaard compromis.


Allemaal 'linkse anarchiste' in Tel Aviv:


Oppositieleider Yair Lapid vertelde de menigte in Be'er Sheva dat Israël "de grootste crisis in zijn geschiedenis tegemoet gaat.


"Een golf van terrorisme treft ons, onze economie stort in, geld ontsnapt het land. Iran heeft gisteren net een nieuwe overeenkomst met Saoedi-Arabië ondertekend. Maar het enige waar deze regering om geeft, is het verpletteren van de Israëlische democratie", zei hij.


De organisatoren van de demonstraties zeiden zaterdag dat ze woensdag zouden proberen de geplande start van premier Benjamin Netanyahu naar Berlijn te verstoren, vergelijkbaar met hun poging om zijn reis naar Rome dit weekend te verstoren.


In de centrale stad Netanya hielden honderden in het rood geklede 'dienstmaagden' een stille wake terwijl grote menigten zich verzamelden. De voormalige Labour-leider Amram Mitzna leidde de demonstranten van de stad in gezangen van "We are all Ami Eshed", en betuigde zijn solidariteit met de ontslagen districtscommandant van Tel Aviv, die donderdag door politiecommissaris Kobi Shabtai uit zijn functie werd gezet onder druk van minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir, maar inmiddels weer in zijn functie is teruggezet.


Foto via Twitter


In een dramatische live-toespraak op zaterdagavond zei Shabtai dat hij "een fout had gemaakt" door Eshed weg te sturen, eraan toevoegend dat hij spijt had van het "oordeel, de timing en de manier waarop" van zijn beslissing. Hij zei dat hij het besluit van procureur-generaal Gali Baharav-Miari om het besluit te bevriezen zou "accepteren". Eshed kreeg ondertussen een constant gejuich van "Ami, Ami" terwijl hij zaterdagavond door de menigte demonstranten in Tel Aviv liep.

Tijdens de hoofdbijeenkomst in de Kaplanstraat in Tel Aviv buiten de regeringsgebouwen na een mars van 18.00 uur vanaf het Habima-plein, zei de gepensioneerde rechter Hila Gerstel dat ze "reparaties" aan de rechterlijke macht steunt, maar niet de "vernietiging ervan".


“Ik heb 24 jaar in het gerechtelijk apparaat gediend, en naast al zijn deugden ben ik me terdege bewust van zijn tekortkomingen. Ik heb de auditcommissie opgericht, ik was een van de meest uitgesproken stemmen voor de hervorming van het systeem en ik bekritiseerde het optreden van de openbare aanklager. Juist daarom sta ik hier vandaag en zeg dat er ruimte is voor reparaties, er is geen ruimte voor vernietiging', zei Gerstel tegen Channel 12 News.


Screenshot video Tel Aviv


Demonstranten in de centrale demonstratie van Tel Aviv waren uiteindelijk in staat om politiebarricades te omzeilen om de drukste snelweg van de stad vanuit beide richtingen te blokkeren, hoewel de menigte opmerkelijk kleiner was dan bij eerdere pogingen om controle over de symbolische Ayalon Highway te krijgen.

De politie arresteerde zaterdag de Haaretz-journalist Uri Misgav buiten zijn huis toen hij vertrok naar het protest in Tel Aviv, met de vraag of hij van plan was gewelddadig op te treden tegen premier Benjamin Netanyahu, omdat hij de premier had opgeroepen zijn reis naar Berlijn te annuleren.

De belangrijkste organisatoren achter de massale demonstraties in de grote steden van Israël kondigden donderdag een nieuwe actiedag aan, bedoeld om "het verzet tegen de gerechtelijke staatsgreep van de regering te laten escaleren".


Kleinere bijeenkomsten werden gehouden op ten minste 95 verschillende locaties in het hele land , waaronder in Jeruzalem, Ashdod, Efrat, Modiin, Kfar Saba, Yavne, Herzliya, Beit Shemesh, Rishon Lezion en Bat Yam.


In Netanya werd zoals ieder week de demonstratie afgesloten met het zingen van het Hatikva, voorafgegaan met het blazen op de sjofar.83 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page