top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Hoogvliet gaat Israëlische software gebruiken die voedselprijzen koppelt aan houdbaarheidsdata


Foto via Wasteless


Wasteless , de AI-gestuurde oplossing om voedselverspilling in de detailhandel terug te dringen, kondigt de brede uitrol aan van zijn dynamische prijssysteem in winkels van Hoogvliet, een toonaangevende Nederlandse supermarktketen.


Zes procent van de uitstoot van broeikasgassen op het Europese continent is het gevolg van voedselverspilling, aangezien alleen al op het continent voedsel dat 143 miljard euro kost elk jaar verloren gaat. Met een gewicht van maar liefst 153 miljoen ton voedsel, is dat gelijk aan al zijn invoer.


De huidige benaderingen van voedselverspilling doen weinig om de oorzaken van deze verspilling aan te pakken en bieden evenmin een oplossing die het gedrag van bedrijven en consumenten op voldoende schaal beïnvloedt. Bovendien zijn de huidige prijsverlagingssystemen onaantrekkelijk en moeilijk effectief te beheren, dus het winkelend publiek blijft jagen op de meest verse, bederfelijke waren ten koste van het milieu.


Door de AI-gestuurde prijsverlagingstechnologie van Wasteless toe te passen in de bestaande winkelactiviteiten van Hoogvliet, ligt de supermarkt op schema om op korte termijn de afval- en prijsverlagingskosten met respectievelijk 30% en 50% te verminderen - een belangrijke financiële bepalende factor voor duurzame acties.


Wasteless heeft de streepjescodes van de retailer geoptimaliseerd voor alle bederfelijke waren, zodat het risico kan worden bewaakt dat een product in het schap vervalt. Indien nodig kan het artikel iets worden verkleind om het aantrekkelijker te maken voor de consument.


Naarmate de houdbaarheidsdatum dichterbij komt, worden producten goedkoper. Dit betekent dat consumenten kunnen stoppen met graven om versere producten te kopen en geldbesparende prikkels ontvangen voor groener winkelen. Het Wasteless algoritme actualiseert automatisch de prijzen in het schap, in de app Store Operations van Hoogvliet en bij de kassa.


De versafdelingen van Hoogvliet in zijn 71 winkels omvatten ongeveer 3.000 SKU's, en de technologie van Wasteless zal het bedrijf helpen de CO2-uitstoot van de categorie te verminderen en Hoogvliet te helpen tot 4% van zijn inkomsten terug te winnen die verloren zijn gegaan door weggegooid voedsel.


Wasteless, opgericht in 2016, vermindert de uitstoot van broeikasgassen door voedselverspilling te verminderen, een van de vijf belangrijkste oorzaken van de uitstoot van broeikasgassen. Honderden van zijn partnerwinkels hebben te maken gehad met een afname van 39% in voedselverspilling en een omzetstijging van 40%. Wasteless demonstreert praktische duurzaamheid en helpt supermarkten winst uit de afvalcontainer te houden.


"Ons doel is om consumenten in Nederland aan te moedigen om meer verantwoorde keuzes te maken als het gaat om winkelen, zowel voor hun portemonnee als voor de planeet", zegt Sebastiaan van Duijn, CMO bij Hoogvliet. “Prijsverlagingssystemen die we hebben gezien, zijn onaantrekkelijk en moeilijk effectief te beheren. We kijken uit naar deze reis met Wasteless en dragen ons steentje bij om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Door de integratie uit te rollen in drie andere Hoogvliet-winkels in het gebied rond Den Haag, zijn we verheugd om te zien hoe klanten reageren en om ons te positioneren als een groen merk om naar op te kijken.


Distributiecentrum Hoogvliet won in 2022 twee internationale BREEAM Awards voor het meest duurzame gebouw. Dit betekent dat, volgens de onafhankelijke jury, ons gebouw toonaangevend is met belangrijke prestaties op het gebied van duurzaam gebouwontwerp, ontwikkeling en beheer. Onze digitale innovaties, mede dankzij ons nieuwe Distributiecentrum, geven ons volop kansen voor verdere verbetering.”


"Alleen al de supermarkten in de EU zijn verantwoordelijk voor bijna 7% van alle voedselverspilling, wat leidt tot meer dan 15 miljoen ton uitstoot van broeikasgassen", zegt Oded Omer, medeoprichter en CEO van Wasteless. “Tegen de tijd dat deze verspilling optreedt, zijn alle energie en hulpbronnen al in het voedsel gestoken.


Het is de duurste verspilling die we creëren - het kost elke winkel zelfs tot 4% van hun omzet. Bovendien helpt Wasteless klanten om slimmere boodschappenbeslissingen te nemen. Onze oplossing helpt ook retail managers door voorraadbeheersystemen te optimaliseren. Door onze krachten te bundelen met toonaangevende innovatieve retailers zoals Hoogvliet, zijn we weer een stap dichter bij het sparen van het milieu en het bereiken van ons doel om voedselverspilling in de retail met 80% te verminderen en tegelijkertijd de winst van de retailer te verhogen.82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page