top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IAI presenteert in Londen de autonome onderzeeër BlueWhale

Blue Whale. Foto IAI


Tijdens UDT 2024 in Londen zal Israel Aerospace Industries (IAI) een breed scala aan innovatieve, baanbrekende en kosteneffectieve defensieoplossingen demonstreren die in de strijd bewezen en beslissende prestaties hebben geleverd voor onderzeese defensie en maritieme toepassingen.


In de voorhoede van het aanbod dit jaar zal de door Israël ontwikkelde onbemande onderzeeër, de Blue Whale, staan. Dit grote onbemande onderwatervoertuig (UUV) heeft met succes duizenden uren ondergedompelde autonome geheime

inlichtingenvergaringsoperaties uitgevoerd om onderzeeërs te detecteren en akoestische informatie te verzamelen. De Blue Whale UUV maakt gebruik van radar- en elektro-optische systemen, gemonteerd op een telescopische mast, om zee- en kustdoelen te detecteren, en is ook uitgerust met speciale sonars om zowel bemande als onbemande onderzeeërs te kunnen detecteren, en om mijnen op de zeebodem in kaart te brengen. Op de begeleidende conferentie zullen vertegenwoordigers van IAI-ELTA en Atlas Elektronik een gedetailleerd verslag presenteren van de prestaties van het BlueWhale-ASW-systeem op REPMUS en DYMS 2023.

Foto IAI


Een ander innovatief ASW-systeem, dat voor het eerst wordt gepresenteerd, is een MAD (Magnetic Anomaly Detector) die is geïnstalleerd op een drone met een hoog uithoudingsvermogen. Naast mijndetectie wordt het systeem ook gezien als een voorwaartse verkenning van de taskforce tegen onderzeeërs.


Daarnaast zal IAI het ICS – het Integrated Communication & Surveillance System voor onderzeeërs – tentoonstellen. Door meerdere functies in één enkele mast te integreren, voert de ICS optische bewaking, radarwaarschuwing en detectie en monitoring uit van GPS-, stem- en andere communicatietransmissies tussen schepen, land- of luchtplatforms, en bevat ook een SATCOM-link om de onderzeeër in staat te stellen te communiceren met andere schepen van de taskforce. De ICS transformeert een onderzeeër in een effectief lid van de taskforce met hoogontwikkelde ISR- en communicatiemogelijkheden – met behoud van optimale stealth.


IAI zal ook zijn lijn van in de strijd beproefde SATCOM-oplossingen voor onderzeeërs presenteren, waaronder een breedband/smalband SATCOM-datalink – ELTA’s ELK-1882, ontworpen om bidirectionele breedband spraak- en datacommunicatie mogelijk te maken; en een SATCOM-netwerksysteem voor onderzeeërs – de NC² SATCOM Network Terminal, die onderzeeërs voorziet van veilige en betrouwbare Beyond-Line-Of-Sight (BLOS) spraak-, video- en datacommunicatie in point-to-point netwerkconfiguraties.


Boaz Levy, President en CEO van IAI zei: "IAI kijkt ernaar uit om deel te nemen aan de UDT Undersea Technology Exhibition 2024. We bieden een breed scala aan technologisch geavanceerde systemen en oplossingen voor de onderzeese arena.

Israel Lupa, vice-president van IAI en waarnemend hoofd van de ELTA-divisie zei: “De BlueWhale AUV is een belangrijk lid van de maritieme productenfamilie van IAI, die oplossingen omvat voor gebruik in economische uitsluitingszones, instrumenten voor het beheer van autonome schepen en hun integratie in het monitoren van de maritieme arena."

271 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


P Bakker
P Bakker
Apr 09

Hartstikke goed die ontwikkeling maar ik vraag me af of het verstandig is dit naar buiten te brengen dit gaf Israël toch een mooie voorsprong?

Maar goed ik zie dit als leek

Like
bottom of page