top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF-staf chef: Israël heeft vorige maand konvooi vrachtwagens met Iraanse wapens aangevallen

Bijgewerkt op: 15 dec. 2022


IDF-staf chef Kochavi. Foto IDF-woordvoerderseenheid.


Tijdens een conferentie aan de Reichman Universiteit heeft IDF-staf chef Kochavi woensdag bevestigd dat Israël vorige maand een konvooi vrachtwagens met Iraanse wapens langs de Syrisch-Iraakse grens heeft geraakt.


Zonder de exacte timing te specificeren, leek het duidelijk dat hij verwees naar een aanval in Syrië, naast de Iraakse grens, die de Wall Street Journal en verschillende andere media begin november aan Israël toeschreven, maar waarvoor Israël destijds geen verantwoordelijkheid op zich nam.


Volgens berichten uit die tijd verplaatste de karavaan Iraanse wapens, waarschijnlijk inclusief krachtige raketten, van Irak naar Syrië en werden ongeveer een dozijn leden van de Islamitische Revolutionaire Garde en andere met Iran geassocieerde strijdkrachten gedood.


Kohavi zei dat de IDF "perfecte intelligentie" had om "vrachtwagen nummer 8" uit een kolonne met 25 vrachtwagens te raken, omdat het wist dat deze vrachtwagen de vrachtwagem was met Iraanse wapens.


Kohavi gaf dit voorbeeld om te laten zien hoe cruciaal een revolutie die hij naar voren bracht in het verbinden van inlichtingen met operaties tijdens zijn ongeveer vier jaar als IDF-chef, was voor de veiligheid van Israël.


Hij zei dat de "oorlog tussen de oorlogen" van de IDF niet hermetisch is geweest en dat Teheran er soms in is geslaagd wapens naar Syrië en Hezbollah in Libanon te smokkelen, maar dat over het algemeen de droom van Iran van een "nieuwe Hezbollah" op de Syrische Golanhoogte is gedwarsboomd. .132 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page