top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

IDF verijdelt aanslagen en kidnappings op Israëlische burgers door oppakken Hamas terroristen


Foto IDF woordvoerders eenheid


Na uitgebreide inlichtingen- en operationele inspanningen in de afgelopen weken hebben IDF-troepen, het directoraat van de inlichtingendienst, de ISA, de Israëlische politie-eenheid voor terrorismebestrijding ("Yamam") en de speciale eenheid van de Israëlische grenspolitie ("Yamas") in de nacht van zaterdag op zondag een terreur netwerk van Hamas in Judea en Samaria opgerold, aldus de persverklaring van de IDF.


De terroristen maakten deel uit van de militaire vleugel van de terreur organisatie Hamas die terreur aanslagen tegen Israëlische burgers aan het voorbereiden waren.


De terreurcel was van plan een reeks ontvoeringen en moorden in het hele land uit te voeren, waaronder in Jeruzalem, Tel Aviv, Netanya en Afula, vertelden defensiefunctionarissen aan Channel 13-nieuws. Maar volgens het tv kanaal was de groep echter niet in staat zelfmoordaanslagen te plegen.Wel plande het een grote terreuraanslag in Jeruzalem vergelijkbaar met de aanslagen gedurende de Tweede Intifada.


In vijf gelijktijdige operaties om de terroristen te arresteren, reageerden troepen met scherp vuur, waarbij vijf van de terroristen werden gedood in een vuurgevecht en verschillende anderen werden aangehouden.


Tijdens de operatie in het dorp Bidu, ten zuidoosten van Ramallah, werd door terroristen op de tropen geschoten. Soldaten van de "Yamam" eenheid schoten terug en doodden drie terroristen. Bovendien werden in de omgeving van Jenin nog eens vijf Hamas-terroristen aangehouden die ervan verdacht worden deel uit te maken van dezelfde terroristische cel.


Tijdens de arrestatie van een gezochte verdachte door de "Duvdevan" eenheid in het dorp Burqin, ten zuidoosten van Nablus, werd door terroristen van korte afstand geschoten op een gebouw, waarin een IDF-officier (Capt. D) en soldaat (Sgt. 1st Class I) zaten die daarbij zwaar gewond raakten. Echter, de mogelijkheid dat de verwondingen zijn veroorzaakt door geweervuur van IDF troepen wordt ook onderzocht.


Er werd levensreddende medische zorg verleend aan de gewonden, die vervolgens in een helikopter werden overgebracht voor verdere medische behandeling. De gezochte terrorist is aangehouden en de door hem gebruikte wapens zijn ter plaatse in beslag genomen.


Foto: IDF woordvoerders eenheid


Kort daarna werd er geschoten op de troepen van de Israëlische grenspolitie die ter plaatse kwamen in het dorp Burqin. De troepen reageerden en doodden de terroristen die van dichtbij op hen schoten. Bovendien hielden de troepen een terrorist aan die vanuit een passerend voertuig op hen schoot.De gearresteerde terroristen ondergaan momenteel nader ISA-onderzoek.


De Israel Defense Forces gelooft dat sommige leden van de Hamas-cel nog steeds op vrije voeten zijn. In totaal zijn de afgelopen dagen zo'n 20 vermoedelijke leden van de cel gearresteerd, aldus het leger.


De officieren en soldaten in het veld opereerden professioneel en maakten gebruik van geavanceerde operationele en inlichtingencapaciteiten.


Vier van de vijf omgekomen terroristen. Foto Twitter


Het vermoeden bestaat dat er een directe communicatielijn was tussen de cel en de in Gaza regerende Hamas-terreurgroep, zei Channel 12. De cel was goed georganiseerd en gedecentraliseerd, voegde het netwerk eraan toe.


De operaties tegen de cel op de Westelijke Jordaanoever zullen waarschijnlijk de komende dagen worden voortgezet, zeiden functionarissen tegen de openbare omroep Kan. Maar toch gelooft de IDF dat het de aanvallen van de groep grotendeels heeft voorkomen.


De Chef van de Generale Staf, LT.G. Aviv Kohavi, heeft vandaag (zondag) een bezoek gebracht aan de Judea en Samaria Divisie.


Tijdens het bezoek hebben de commandanten Kohavi geïnformeerd over het incident en een situatieanalyse uitgevoerd waarin de laatste ontwikkelingen in de regio en de gereedheid van de troepen voor verschillende scenario's werden besproken.


LT.G. Aviv Kohavi zei daarbij: "Allereerst zie ik dat hier indrukwekkende operationele activiteiten plaatsvonden, waarbij de pogingen werden verijdeld van een cel die op weg was om grote terroristische aanslagen uit te voeren; een precieze operatie op basis van hoogwaardige inlichtingen samen met de ISA

.

IDF opperbevelhebber Aviv Kohavi tijdens de actie tegen de terroristen. Foto: IDF woordvoerders eenheid


Elke week arresteren we tientallen terroristen en agenten in activiteiten die initiatief, intelligentie en geavanceerde technologie combineren. Vanavond, zoals gewoonlijk, werden indrukwekkende operationele capaciteiten gedemonstreerd door IDF-troepen.


Op dit punt wil ik mijn goede wensen uitspreken voor het snelle herstel van de gewonde soldaten. We zullen in elke arena en regio blijven opereren, de bescherming van de inwoners van Israël waarborgen en de Joodse feestdagen rustig en vredig houden."


116 weergaven0 opmerkingen

Commentaires


bottom of page