top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In dit Israëlisch dorp kan je als beste sterrenkijken


Foto via Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme


Weinig afgelegen gebieden in de wereld hebben natuurlijke omstandigheden die zowel de duisternis als helderheid van de sterrenhemel beschermen. In Makhtesh Ramon (Ramon krater), aan de rand van het dorp Mitzpe Ramon in het zuiden van Israël, is de woestijnlucht droog waardoor er het hele jaar door zeer weinig bewolking is.


de hoogte (meer dan 1000 meter boven de zeespiegel in de hoogste delen) betekent dat de Ramon krater letterlijk dichter bij de hemel staat dan veel andere regio's. Er zijn simpelweg minder atmosferische lagen boven de krater die het licht van de sterren tegenhouden.


Als je ergens in de Ramon krater naar de nachtelijke hemel kijkt, krijg je een ongelooflijk schouwspel: duizenden sterren, sterrenstelsels, clusters en zelfs meteoren. De inwoners van Mitzpe Ramon zijn zich al lang bewust van het belang van de plaatselijke nachtelijke duisternis.


Meer dan twintig jaar geleden begon het dorp met een jaarlijkse traditie om alle lichten uit te doen tijdens het hoogtepunt van de Perseïden-meteorenregen. Vervolgens werd besloten alle straatverlichting om te schakelen naar een speciaal systeem met minimale verlichting.


Er werd een ambitieus doel gesteld: de plaatselijke lichtvervuiling zodanig verminderen dat het melkwegstelsel met het blote oog zichtbaar zal zijn vanaf de straten in het dorp. Mitzpe Ramon is tot nu toe de enige plek in Israël die dit doel heeft bereikt. In het proces kon het dorp haar elektriciteitsrekening aanzienlijk verlagen en de International Dark Sky Association heeft de ongerepte donkere nachtelijke hemel van de Ramon krater nu officieel erkend.


Foto via Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme


Deze inspanningen gaan hand in hand met de groei van het plaatselijke astrotoerisme. Astronomische evenementen, zoals de Perseïden-meteorenregen, zijn lokale festivals geworden. Er worden speciale kijkgebieden ingericht en astrofotografie is een lokale specialiteit geworden. Nog steeds is de meest populaire nachtelijke ervaring in Mitzpe Ramon en de Ramon krater het sterren kijken. Toeristen kunnen ‘s nachts naar buiten gaan, achteroverleunen en gewoon genieten van het schouwspel.


Toeristen kunnen ook een sterrentocht boeken met een van de vele plaatselijke gidsen in de stad. De rondleidingen duren 1 tot 3 uur en omvatten telescopen, laserpointers en boeiende verhalen en uitleg. Een nacht in de woestijn is niet compleet zonder iets warms te drinken, dus de meeste gidsen zullen ook een klein kampvuurtje aansteken om toeristen tussen de bezichtigingen door op te warmen en ze thee of koffie aan te bieden. Het enige wat toeristen hoeven te doen voor zo een tocht is zich warm aankleden - de vallende sterren worden geleverd met dank aan de Ramon krater.

148 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page