top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

In een gezamenlijke reddingsmissie zijn 13 gewonde Oekraïners overgevlogen naar Israël


Gewonde Oekraïners voor behandeling in het Shaare Zedek ziekenhuis. Foto via Shaare Zedek


In een gezamenlijke complexe operatie tussen ZAKA, Hatzolah Air en Magen David Adom (MDA) is een groep gewonde Oekraïners woensdagochtend naar Israël geëvacueerd voor behandeling.


Onder de groep van 13 vluchtelingen bevinden zich verschillende Holocaust overlevenden met reeds bestaande complexe medische problemen, evenals een Joodse vrouw wiens huis een voltreffer kreeg bij een raketaanval en die daardoor in ernstige toestand verkeert, meldt The Jerusalem Post.


Vijf dagen geleden ontving ZAKA een noodverzoek om hulp bij het redden van Oekraïense Holocaust overlevenden die niet in staat zijn om de benodigde medische zorg te krijgen als gevolg van de door Rusland gestarte oorlog, evenals hulp voor verschillende anderen die gewond waren geraakt bij raketaanvallen.


In samenwerking met het American Jewish Joint Distribution Committee (JDC) is ZAKA erin geslaagd ouderen en gewonden uit hun huizen in Oekraïne te redden en naar de Moldavische grens en van daaruit naar een ziekenhuis te vervoeren om ervoor te zorgen dat ze in voldoende stabiele toestand zouden de noodvlucht naar Israël.


Tegelijkertijd heeft het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken, samen met de Israëlische ambassade in Moldavië, ervoor gezorgd dat er speciale toegangsbewijzen voor de groep werden gecreëerd en dat er een noodvlucht werd georganiseerd in samenwerking met Hatzolah Air Israel.


"Ondanks de moeilijkheden waarmee we op het terrein worden geconfronteerd, zullen we niet opgeven en zullen we blijven werken met onze minimale voorraden in het licht van deze enorme uitdagingen met al onze kracht en vastberadenheid om elk Israël en elke Jood die hulp nodig heeft te helpen," zei De Oekraïense commandant van ZAKA, Nachman Dickstein.


“De ambassade en het ministerie van Buitenlandse Zaken doen grote inspanningen om ons ter plaatse te helpen. De focus van onze activiteiten is om gewonden, ouderen en zuigelingen te helpen de grens over te steken en medische behandeling te krijgen in een plaatselijk ziekenhuis om hun toestand te stabiliseren en ze vervolgens naar Israël te laten vliegen voor behandeling.”


De noodvlucht landde woensdagochtend op de luchthaven Ben-Gurion, waar ze werden opgewacht door ambulances van MDA en ZAKA, die ze naar ziekenhuizen in het hele land brachten, waaronder naar het Shaare Zedek Medical Center in Jeruzalem, die in coördinatie met de missie-agenten op de grond vanaf het begin samenwerkten, volgens Aaron Adler, CEO van Hatzolah Air.


De hele missie is uitgevoerd in samenwerking met Shaare Zedek met wie we een langdurige relatie hebben en we weten dat ze zullen worden behandeld met de zorg die ze nodig hebben en verdienen", zei hij. "We blijven meer patiënten redden en evacueren uit de door oorlog getroffen gebieden om ervoor te zorgen dat ze doorgang krijgen naar veilige gebieden voor behandeling."


Drie patiënten werden overgebracht naar de Trauma-afdeling in Shaare Zedek, waar ze een vitale behandeling ondergaan en hun toestand stabiel verkeren, aldus afdelingsdirecteur Dr. Alon Schwartz.


De drie patiënten die in Shaare Zedek zijn opgenomen, zijn de 30-jarige vrouw wiens huis in Tsjernihiv werd geraakt door een raketaanval, een 85-jarige overlevende van de Holocaust en een 97-jarige vrouw die besloot naar Israël te emigreren als een gevolg van het onmiddellijke gevaar voor haar leven.


"De patiënten werden op de Trauma-afdeling getriageerd en na eerste observatie om te bepalen of hun toestand stabiel was, zijn ze overgebracht naar onze klinische afdelingen", legt Schwartz uit, eraan toevoegend dat ze ook in contact stonden met de sociale werkteams van het ziekenhuis om ervoor te zorgen dat "ze optimale zorg ontvangen voor zowel hun medische als emotionele behoeften."


Shaare Zedek Directeur-Generaal Prof. Ofer Merin zei dat het ziekenhuis het als “een bron van trots beschouwt om deze patiënten te behandelen en om deel uit te maken van de internationale medische inspanning in deze moeilijke tijden.


"Shaare Zedek bevindt zich in een unieke positie om bij te dragen aan het redden van levens, waar ook ter wereld dat nodig is", voegde hij eraan toe. “Ik dank Hatzolah Air voor hun cruciale rol in deze missie en aan al onze medewerkers die op de oproep hebben gereageerd.”
38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page