israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

In het 2e kwartaal heeft Israël op jaarbasis een groei van 6,8% BBP geboekt


Screenshot YouTube


Het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek deelde mee dat het bruto binnenlands product (bbp) van Israël in het tweede kwartaal van 2022 groeide met 6,8% op jaarbasis.


Dit volgt op een daling van het bbp met 2,7% op jaarbasis in het eerste kwartaal. De groeistatistiek voor het tweede kwartaal is gelijk aan de voorlopige schatting van het Centraal Bureau voor de Statistiek die een maand geleden werd gepubliceerd, aldus het financiële dagblad Globes.


In een internationale vergelijking met dertien geavanceerde landen die zijn aangesloten bij de publicatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek, heeft Israël de hoogste economische groei in vergelijking met het overeenkomstige kwartaal van 2021.


Als verklaring voor de positieve cijfers noemt het Centraal Bureau voor de Statistiek "de terugkeer naar de routine in het tweede kwartaal, wat leidde tot de stijging van het BBP, met de horeca en vliegreizen in de categorie particuliere consumptie, en inkomend toerisme in de exportcategorie, wat aanzienlijk bijdroeg aan de stijging van het bbp in dit kwartaal."


Een andere mogelijke verklaring is inflatie. Prijsstijgingen over de hele linie, van voedsel tot energie, zorgden er niet voor dat Israëli's minder gingen consumeren, waardoor het BBP-cijfer nog meer groeide.


Ondersteuning voor die verklaring is te vinden in het cijfer van de particuliere consumptie, dat in het tweede kwartaal met 10,7% op jaarbasis is gestegen. Israëli's gaven in het tweede kwartaal 4,3% meer uit aan brandstof, stroom en huisvesting dan in het voorgaande kwartaal.

57 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws