top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Innovatief Israëlisch stralingsvest op Artemis I missie onderweg naar de maan


Het stralingsvest. Foto Shirit Schwarz / Stemrad


Voorafgaand aan de lancering van Artemis I installeerde NASA Zohar en Helga, de twee identieke oefenpoppen voor het testen van een nieuw stralingsbeschermingsvest ontwikkeld door het Israëlische startup-bedrijf StemRad.

Met de montage van Zohar en Helga aan boord van het Orion-ruimtevaartuig zijn de voorbereidingen voor een internationaal experiment - een samenwerking tussen de Israel Space Agency (ISA), het German Aerospace Center (DLR) en NASA voltooid en is het experiment klaar voor de geplande lancering eind augustus.


Het experiment genaamd Matroshka AstroRad Radiation Experiment (MARE) zal de blootstelling aan straling tijdens de vlucht onderzoeken en de effectiviteit testen van het nieuwe beschermingsvest ontwikkeld door Israeli StemRad, ondersteund door Israel Space Agency binnen het Ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie van Israël.

Hilla Haddad Chmelnik, directeur-generaal van het ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie, zei: "Israël is een van de weinige staten die erin is geslaagd originele technologie voor Artemis I te introduceren. Dit maakt deel uit van Israëls al lang bestaande succesvolle ruimtevaarterfgoed die we continu willen versterken.”

De stralingsvesten. Foto StemRad


Artemis I is slechts de eerste in een reeks geplande deep-space-missies die de weg moeten effenen voor een nieuwe generatie menselijke verkenningen van de maan en Mars. Het Artemis-plan omvat de landing van de eerste vrouw en de eerste gekleurde persoon op de maan, het vestigen van de eerste langdurige aanwezigheid op de maan en het sturen van de eerste astronauten naar Mars.

MARE pakt een van de grootste gezondheidsrisico's aan voor bemanningen op ruimtemissies buiten een lage baan om de aarde: ruimtestraling. Tot vandaag waren alle bemande missies om de ruimte te verkennen, behalve Apollo's missies naar de maan, beperkt tot lage banen om de aarde waar de meeste schadelijke straling, inclusief die als gevolg van zonnestormen en kosmische galactische straling, wordt afgeschermd door het magnetische veld van de aarde.


In plaats van een menselijke bemanning, zal het Orion-ruimtevaartuig van Artemis I twee identieke oefenpop-torso's dragen, genaamd Helga en Zohar en vervaardigd van materialen die menselijk bot, zachte weefsels en de organen van een volwassen vrouw nabootsen.


Helga en Zohar aan boord. Foto NASA


Er is gekozen voor vrouwelijke vormen omdat vrouwen doorgaans een grotere gevoeligheid hebben voor de effecten van ruimtestraling. Zohar zal het StemRad stralingsvest dragen, dat het bovenlichaam, de baarmoeder en bloedvormende organen bedekt, terwijl Helga dat niet zal doen. De oefenpoppen zijn uitgerust met stralingsdetectoren, die wetenschappers in staat zullen stellen interne stralingsdoses in kaart te brengen op lichaamsdelen die kritieke organen bevatten. In alle andere opzichten identiek, zullen ze wetenschappers informeren over hoe goed het nieuwe vest de bemanning kan beschermen tegen straling,

Het experiment wordt gezamenlijk beheerd door ISA en DLR, met de hulp van Lockheed Martin, fabrikant van het Orion-ruimtevaartuig, voor NASA. NASA zal als co-hoofdonderzoeker deelnemen aan het experiment.

Helga en Zohar aan boord. Foto Jordi Huri / StemRad/NASA


ISA levert het AstroRad vest en DLR levert de oefenpoppen en het merendeel van de stralingsdetectoren. Als dat lukt, is de kans groot dat de astronauten de AstroRad vesten zullen dragen tijdens de ruimtemissie die voor het volgende decennium is gepland.

Uri Oron, directeur van de Israel Space Agency bij het ministerie van Innovatie, Wetenschap en Technologie, zei: "Artemis I, de eerste in een reeks missies om langdurige menselijke aanwezigheid op de maan op te bouwen, is een van de meest buitengewone uitdagingen van de mensheid. We zijn trots om samen met StemRad, DLR, NASA en vele andere partners deel uit te maken van deze enorme inspanning bij het grootste stralingsexperiment om de baan van de aarde te verlaten."

Uri Oron. Foto ISA


Dr. Oren Milstein, oprichter en CEO van StemRad, zei: "Ons team heeft extreem hard gewerkt om AstroRad te ontwerpen, aan te passen en te verbeteren en we zijn ervan overtuigd dat het de uitdagingen van de Artemis I-missie met vlag en wimpel zal doorstaan."


57 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page