top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Interesse groeit in 3 experimentele Israëlische Covid behandelingen


Een patiënt die herstelt na de experimentele EXO-CD24 Covid-19-behandeling van prof. Nadir Arber. Foto met dank aan Tel Aviv Sourasky Medical Center via ISRAEL21C


In februari ging de aandacht van de wereld uit naar experimentele Covid-19- medicijnen . Tegen april, met de wereldwijde vaccincampagne in volle gang, leken Covid-behandelingen niet meer belangrijk. Nu we weten dat het virus ondanks vaccins niet weggaat , staan nieuwe ​​Covid-medicijnen weer op de voorgrond.


“Slechts twee maanden geleden was er interesse in Covid-therapieën. Iedereen dacht dat het voorbij was omdat de vaccins goed werkten. En toen kwam Delta langs”, zegt Shai Novik, uitvoerend voorzitter van Enlivex Therapeutics .


Novik zegt dat het grote aantal niet-gevaccineerde mensen in de wereld "een speelveld creëert voor mutaties", momenteel de Delta (Indiase) en Delta-plus varianten.


Dat betekent dat er dringend behoefte is aan “een hele reeks therapieën voor milde, matige, ernstige en kritieke gevallen van Covid-19”, vertelt hij aan ISRAEL21c, waarbij hij uitlegt dat niet elke patiënt hetzelfde reageert en dat verschillende niveaus van ziekte verschillende medicijnen of medicijnen vereisen. combinaties.


Hier rapporteren we over de voortgang van drie veelbelovende Israëlische kandidaat-geneesmiddelen voor de behandeling van Covid-19. Eén wordt intraveneus toegediend; een wordt ingeslikt als een pil; en één wordt ingeademd.


Allocetra door Enlivex Therapeutics


Allocetra is een kandidaat-geneesmiddel voor immunotherapie dat slecht functionerende immuuncellen, macrofagen genaamd, herprogrammeert.


Het is gebaseerd op het onderzoek van Enlivex's hoofd wetenschappelijk onderzoek en medisch officier Dr. Dror Mevorach, hoofd interne geneeskunde aan het Hadassah-Hebrew University Medical Center in Jeruzalem en hoofd van een van de coronavirusafdelingen van het ziekenhuis.


Allocetra wordt eenmaal via een IV-infuus toegediend aan ernstige of kritieke patiënten in het ziekenhuis.


"Tot op heden hebben we 10 kritieke en 11 ernstige Covid-19-patiënten behandeld", zegt Novik.


“De resultaten waren bemoedigend. We zagen geen enkel probleem met veiligheid en verdraagbaarheid. Negentien van de 21 patiënten werden gemiddeld in 5,6 dagen na ontvangst van ons medicijn uit het ziekenhuis ontslagen - minder tijd dan je zou verwachten bij dit ziekteniveau."


Enlivex start nu een Fase IIb gerandomiseerde, gecontroleerde studie van 152 patiënten in Israël en Europa, waarvan de helft Allocetra en de helft een placebo krijgt.


“Het doel is om definitieve duidelijkheid en bevestiging te krijgen of ons geneesmiddel zo effectief is als we denken dat het is bij ernstige en kritieke patiënten. De studie heeft een eindpunt voor elk type patiënt”, zegt Novik.


"Ervan uitgaande dat de gegevens ondersteunend zullen zijn, zullen we deze gebruiken om op verschillende locaties wettelijke goedkeuring te krijgen om deze op de markt te krijgen."


Novik legt uit dat Allocetra zich niet op het virus richt. “Het richt zich op de bijwerking van het virus: orgaanfalen, meestal in de longen, geassocieerd met Covid-19. Het is agnostisch voor de soort van de variant, die vandaag Delta zou kunnen zijn, morgen Epsilon.”


Allocetra is specifiek voor ernstige en kritische patiënten, benadrukt hij.


“Sommige van de antilichamen die zijn goedgekeurd voor gebruik in de VS zijn afkomstig uit het plasma van herstelde patiënten of ontwikkeld in het laboratorium. Deze werden meestal gegeven aan gematigde patiënten die nog geen orgaanfalen hadden, maar een grote hoeveelheid virus in hun systeem hadden”, zegt Novik.


“Zieke patiënten hebben nog maar weinig virus in het lichaam; ze hebben andere ernstige problemen ontwikkeld. Als het wordt goedgekeurd, zou onze therapie zijn als schieten met een tank in plaats van met een geweer.”


Opaganibby RedHill Biopharma


Opaganib wordt geëvalueerd als een oraal geneesmiddel met antivirale en ontstekingsremmende werking voor de behandeling van ernstige Covid-19-pneumonie.


Een fase II/III-onderzoek met 475 patiënten op verschillende continenten werd op 19 juli voltooid. RedHill COO Gilead Raday vertelt ISRAEL21c dat de bevindingen binnenkort beschikbaar zullen zijn in afwachting van de accumulatie en analyse van gegevens.


Shaare Zedek Medical Center in Jeruzalem gaf het kandidaat-geneesmiddel in april en mei 2020 aan 23 patiënten op basis van compassiegebruik en vergeleek de resultaten met controlepatiënten. De resultaten, gepubliceerd in het Journal of Emerging Diseases and Virology , waren bemoedigend, hoewel anekdotisch.


"Alle patiënten vertoonden verbetering over verschillende klinische parameters en biomarkers", zegt Raday. "Er waren nul voorvallen van mechanische intubatie en ventilatie, terwijl een derde van de controlepatiënten wel geïntubeerd en beademd moest worden. De patiënten die met ons product werden behandeld, verbeterden ook wat betreft de zuurstofbehoefte, het aantal lymfocyten en andere ontstekingsmarkers.”


Een fase II-studie van opaganib bij 40 Amerikaanse ziekenhuispatiënten toonde consistente voordelen aan in vergelijking met die op medicijnen zoals remdesivir en hielp hen om sneller ontslagen te worden, voegt hij eraan toe.


Omdat opaganib niet inwerkt op het spike-eiwit van het coronavirus, maar eerder op een mechanisme dat het virus in het lichaam gebruikt om zich te vermenigvuldigen en te verspreiden, "denken we dat het effectief zal blijven tegen Delta en eventuele toekomstige varianten met verschillen in de spike eiwit”, zegt Raday.


Een orale pil is gemakkelijk te distribueren en toe te dienen aan niet-gehospitaliseerde patiënten, wat de meeste Covid-patiënten over de hele wereld beschrijft, benadrukt hij.


"Experts richten zich nu op orale therapie voor poliklinische patiënten in een vroeg stadium van de diagnose van de ziekte om verslechtering en ziekenhuisopname te voorkomen", zegt Raday.


Het vermogen van het medicijn om virusreplicatie te remmen is mogelijk nuttig in vroege stadia van Covid-19, terwijl het ontstekingsremmende vermogen om de hyperimmuunrespons te verminderen mogelijk nuttig is in latere stadia, legt hij uit.


“Als onze wereldwijde Fase II/III- onderzoeken de resultaten bevestigen of repliceren die we zagen in compassievol gebruik en Fase II-onderzoeken, zou opaganib een gamechanger zijn bij de behandeling van Covid-19. De pil zou breed kunnen worden toegepast bij patiënten in verschillende stadia van de ziekte.”


EXO-CD24


EXO-CD24, een experimenteel inhalatiemedicijn ontwikkeld door professor Nadir Arber in Tel Aviv Sourasky Medical Center , is ontworpen om de "cytokinestorm" te stoppen die optreedt in de longen van 5-7% van de Covid-19-patiënten.


Een cytokinestorm is wanneer het immuunsysteem in de war raakt en gezonde cellen begint aan te vallen met een overvloed aan cytokinecellen, die normaal gesproken de groei en activiteit van andere immuunsysteemcellen regelen.


Resultaten van een Fase I-studie die afgelopen februari werd vrijgegeven, toonden aan dat alle 30 patiënten die met EXO-CD24 werden behandeld, herstelden, van wie 29 het ziekenhuis binnen drie tot vijf dagen na de behandeling verlieten.


Op 5 augustus meldde het medisch centrum dat 93% van de 90 ernstige Covid-19-patiënten, die in verschillende Griekse ziekenhuizen werden behandeld met EXO-CD24 als onderdeel van een klinische fase II-studie, binnen vijf dagen werden ontslagen.


Er werden geen significante bijwerkingen gezien bij patiënten in de fase I- of II-onderzoeken, waarschijnlijk omdat EXO-CD24 rechtstreeks in de longen wordt afgegeven.


Dr. Nadir Arber in zijn laboratorium waar EXO-CD24 werd ontwikkeld. Foto met dank aan Tel Aviv Sourasky Medical Center.


"Het preparaat wordt toegediend door middel van inhalatie, eenmaal per dag gedurende slechts een paar minuten, gedurende vijf dagen", zegt Dr. Shiran Shapira, directeur van Arber's laboratorium, dat het CD24-eiwit en zijn rol bij het reguleren van het immuunsysteem bestudeert.


“Het medicijn is gebaseerd op exosomen, [blaasjes] die vrijkomen uit het celmembraan en worden gebruikt voor intercellulaire communicatie. We verrijken de exosomen met CD24, een eiwit dat tot expressie wordt gebracht op het oppervlak van de cel”, legt Shapira uit.


Arber beschrijft EXO-CD24 als een precisiemedicijn omdat het zich alleen richt op het mechanisme dat betrokken is bij cytokinestormen. Het heeft geen invloed op het hele immuunsysteem, zoals steroïden.


Het medicijn gaat nu in gecontroleerde fase III-onderzoeken met 155 Covid-19-patiënten in Israël. Tweederde krijgt EXO-CD24, terwijl het resterende een derde een placebo krijgt. Dit onderzoek zal naar verwachting eind 2021 zijn afgerond.


"Zelfs als de vaccins hun functie vervullen, en zelfs als er geen nieuwe mutaties worden geproduceerd, dan blijft de corona op de een of andere manier bij ons", zegt Arber, directeur van het Integrated Cancer Prevention Center van het medisch centrum .
195 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page