top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Inwoner van Israël ontvangt NASA Exceptional Achievement Medal


Eliad Peretz. Foto © Jon Reis/NASA via ISRAEL21c


Eliad Peretz, een 40-jarige Israëlische missie- en instrumentwetenschapper in de Heliophysics Science Division van de National Aeronautics and Space Administration, ontving onlangs NASA's Exceptional Achievement Medal voor zijn bijdragen aan meerdere ruimtemissies.


Peretz werkt bij het Goddard Space Flight Center in Maryland. Opgegroeid in Afula, is hij een alumnus van het Technion-Israel Institute of Technology in lucht- en ruimtevaarttechniek. Hij promoveerde in werktuigbouwkunde en toegepaste natuurkunde aan Cornell University.


Peretz heeft de ontwikkeling van technologieën geleid, waaronder de Mars en Lunar Rover LIDAR-systemen en exoplanet-signaalextractietechnologieën ter ondersteuning van toekomstige directe beeldvormingsmissies.


Hij won eerder prijzen, waaronder NASA's Early Career Achievement Medal.


Ter ere van deze laatste prijs - die in het verleden is gewonnen door astrofysicus Carl Sagan - werd Peretz gehuldigd in het Smithsonian National Air and Space Museum in Washington, DC, tijdens een evenement georganiseerd door de American Technion Society .


Van links, prof. Lena Lavie; voormalig voorzitter van Technion en emeritus hoogleraar Peretz Lavie; prof. Daniella Raveh; Dr Eliad Peretz; Galit Perez; Nobelprijswinnaar dr. John C. Mather. Foto met dank aan de American Technion Society via ISRAEL21c


"Het ontvangen van deze prijs markeert een belangrijke mijlpaal in mijn buitengewone levensreis," zei Peretz tegen ISRAEL21c.


“Het dient als een substantiële indicatie van het belang en de kwaliteit van de ruimtemissies en het wetenschappelijk onderzoek dat ik momenteel leid. Het fungeert ook als een kompas dat wijst naar toekomstige kansen in mijn professionele carrière en een belangrijk moment om even stil te staan, te evalueren en de balans op te maken.”


In een interview met "Faces of NASA" twee jaar geleden zei Peretz dat zijn familie een grote olijfgaard had waaruit ze olijfolie produceerden.


“Elke zomer, negen maanden voordat je het fruit kunt oogsten, moet je de bodems en het hart van de bomen met de hand opruimen. Je zou het niet met een machine kunnen doen, 'legde hij uit.


'Omdat ik niet op de religieuze school wilde studeren, nam [mijn grootvader] me elke ochtend mee naar de velden om met hem aan de bomen te werken. Ik heb een groot deel van de derde en vierde klas een voor een aan de bomen in het bos gewerkt en met mijn handen geleerd wat vastberadenheid betekent. … Ik leerde de voordelen van vooruit plannen, en zo begon ik aan mijn vijfjarenplan toen ik in de vijfde klas zat. Ik heb geleerd wat het betekent om niet op te geven. Kou, regen, wind, zon, het maakt niet uit. Je gaat door.”


122 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page