top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Inwoners zuid Israël: 'We hebben het gevoel dat het allemaal voor niets is geweest'


Een van de getroffen appartementengebouwen in zuid Israël. Foto IDF woordvoerders eenheid

Na het ingaan van het bestand met Hamas om 2 uur vrijdagmorgen komt de kritiek deze ochtend in Israël los, en dan met name van de inwoners van zuid Israël die 11 dagen hevige raketten barrages voor hun kiezen kregen.


De IDF mag dan wel grote schade aan de infrastructuur van de terroristen organisaties hebben aangebrachte, zoals het vernietigen van 100 km ondergrondse tunnels, naar schatting zijn er nog 200-300 km ondergrondse tunnels bruikbaar.


Weliswaar zijn er 10 Hamas-kantoren, 9 hoge gebouwen die dienden als infrastructuur voor terrorisme, 11 kantoren van de Hamas binnenlandse veiligheidsdienst, 5 banken en tientallen kampen, buitenposten, artillerie stellingen, en tientallen lanceer inrichtingen voor raketten vernield, iedereen is ervan overtuigd in Israël dat dit snel weer zal worden aangevuld.


Inwoners van het zuiden van Israël zijn dan ook unaniem in hun kritiek op de regering Netanyahu, en praten over een gemiste kans om voor eens en altijd een einde aan de terreur te maken.


"We hebben het gevoel dat we het allemaal voor niets hebben meegemaakt", vertelde een man in een interview aan Channel 12 News. “We hebben successen behaald dankzij het leger, maar er is geen strategie. Wat voor soort wapenstilstand is dit? "


De burgemeester van het door raketten getroffen Sderot, Alon Davidi, sluit zich aan bij de wijdverbreide aanvallen op de regering.


"Ik begrijp niet waarom we een wapenstilstand hebben, er is geen reden voor een wapenstilstand", zegt Davidi tegen Radio 103FM. “De premier en de regering hadden onze steun, er waren resultaten, maar dit is niet iets dat de machtsverhoudingen verandert. Het lijkt erop dat niemand Hamas wil verslaan", zei hij.


Ook de burgemeester van Ashkelon, Tomer Glam, wiens stad bijna non-stop werd gebombardeerd met raketten vanuit Gaza gedurende de 11 dagen van gevechten, spreekt zijn teleurstelling uit over het staakt-het-vuren en zei vrijdagmorgen tegen de publieke omroep van Kan: ``We zouden hebben gewild dat Hamas werd geëlimineerd, maar we weten dat gebeurt niet. "


Inmiddels komt het normale leven in Israël en met name in het zwaar getroffen zuiden van het land, weer opgang, de shopping malls en terrassen zitten weer vol en in het zuiden is men begonnen met ruimen van het vele puin veroorzaakt door de Hamas raketten.


Ondertussen is de belangrijkste grensdoorgang met Gaza, Kerem Shalom vandaag weer opengegaan en kunnen de hoognodige goederen voor de bevolking van Gaza de strip worden ingebracht. Dit zal de komende dagen 24 per dag doorgaan.

183 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page