top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Iraanse kroonprins Reza Pahlavi arriveert in Israël voor een historisch bezoek


Reza Pahlavi. Foto via Wikipedia


De Iraanse kroonprins Reza Pahlavi zal vandaag in Israël arrieren voor een historisch bezoek. Minister van Inlichtingen Gila Gamliel zal de kroonprins van Iran, Reza Pahlavi, de zoon van de sjah en de hoogste Iraanse persoonlijkheid die ooit een openbaar bezoek aan Israël heeft gebracht, ontvangen.

Minister Gamliel: "Ik ben vereerd om de Iraanse kroonprins Reza Pahlavi te ontvangen en waardeer zijn moedige beslissing om Israël voor de eerste keer te bezoeken. De kroonprins symboliseert een leiderschap dat verschilt van dat van het ayatollah-regime en verdedigt waarden van vrede en tolerantie, in tegenstelling tot de extremisten die Iran regeren. Onze naties hebben duizenden jaren goede relaties gehad sinds de tijd van koningin Esther die het complot van de kwaadaardige Haman om de Joden in Perzië te vernietigen verijdelde. Vandaag zetten we de eerste stap in het opnieuw opbouwen van de relatie tussen onze naties."

Kroonprins Pahlavi: "Het Iraanse volk streeft naar een regering die zijn erfgoed respecteert, met het behoud van de mensenrechten en respect voor religieuze en culturele diversiteit, onder andere door het herstel van vreedzame en vriendschappelijke betrekkingen met Israël en de andere buurlanden van Iran. Miljoenen van mijn landgenoten herinneren zich nog dat ze samen met hun Joods-Iraanse vrienden en buren leefden, voordat de Islamitische Revolutie het weefsel van onze samenleving verscheurde. Ze verwerpen het moorddadige anti-Israëlische en antisemitische beleid van het regime en verlangen naar culturele, wetenschappelijke en economische uitwisselingen met Israël. Een democratisch Iran zal proberen zijn banden met Israël en onze Arabische buren te vernieuwen. Naar mijn mening is die dag dichterbij dan ooit."

Minister Gamliel zal deze week de Iraanse kroonprins Reza Pahlavi in Israël ontvangen, met als doel een brug te slaan tussen Israël en het Iraanse volk en gezamenlijk verzet te uiten tegen het ayatollah-regime. De troonopvolger promoot het discours over de mensenrechtensituatie in Iran en steunt een democratisch Iraans leiderschap.

De kroonprins zal Israël bezoeken met als doel solidariteit te betuigen met de burgers van Israël in het licht van de aanvallen door terroristische organisaties die onder auspiciën van Iran opereren, de relatie tussen de naties te vernieuwen en een economische relatie op te bouwen met een focus op watertechnologieën. Daarnaast zal de kroonprins de slachtoffers van de Holocaust eren als onderdeel van holocaust martelaren en heldenherdenkingsevenementen, en het antisemitisme en de holocaustontkenning van het ayatollah-regime aan de kaak stellen.

Tijdens zijn bezoek zal de troonopvolger deelnemen aan de officiële openingsceremonie ter gelegenheid van de herdenkingsdag van de Martelaren en Helden van de Holocaust, een ontmoeting hebben met minister Gamliel en anderen, een ontziltingsinstallatie bezoeken om meer te weten te komen over de geavanceerde watertechnologieën van Israël als een mogelijke reactie op de instortende waterinfrastructuur in Iran, de Westelijke Muur bezoeken, ontmoet de bahá'í-gemeenschap en leden van de Joods-Iraanse gemeenschap in Israël, en meer.

256 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page