top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Iraniërs jagen op Israëli's in Turkije om ze te doden of gevangen te nemen


Hussein Tayeb, hoofd van de inlichtingendienst van de Revolutionaire Garde in Iran. Screenshot YouTube


Israëlische en Turkse veiligheidsdiensten voerden dit weekend een terrorismebestrijdingsoperatie uit in het land vanwege Iraanse plannen om Israëli's die Istanbul bezoeken te vermoorden en/of te ontvoeren.


Israëlische functionarissen waarschuwden dat Iran terreurploegen in Turkije opdracht geeft, bestaande uit zowel Iraniërs als Turkse rekruten, om Israëli's koste wat kost te doden.


"De Iraniërs zijn in chaos en staan ​​onder extreme druk. Ze willen dat Israëlisch bloed wordt vergoten en daarom riskeert iedere Israëli die in Istanbul is zijn leven", zei een functionaris.


In het weekend hebben veiligheidstroepen actief geprobeerd de Israëli's te beschermen. Volgens een functionaris beschouwen de Iraniërs elke burger met een Israëlisch paspoort als een doelwit, inclusief Arabische burgers van Israël.


"Ik roep alle Israëli's die momenteel in Turkije zijn op om zich aan de veiligheidsrichtlijnen te houden", zei minister van Defensie Benny Gantz zaterdag. "Israël werkt eraan om de pogingen van de Iraniërs om aanvallen uit te voeren te verijdelen en bereidt zich voor om met geweld te reageren op elke bedreiging voor Israëlische burgers overal."


Israël heeft donderdag een nieuwe aanbeveling gedaan aan Israëli's die zich nog in Istanbul bevinden, waarin hen werd gezegd achter gesloten deuren in hun hotels te blijven en te weigeren deze te openen, zelfs voor roomservice, hotelonderhoud of leveringen.


De Nationale Veiligheidsraad zei dat er momenteel ongeveer 2.000 Israëlische burgers in Istanbul zijn, ondanks de reiswaarschuwingen. Politieke leiders en veiligheidsdiensten hebben er bij de Israëli's op aangedrongen de stad te verlaten en zo snel mogelijk naar huis terug te keren.


Hussein Tayeb, hoofd van de inlichtingendienst van de Revolutionaire Garde in Iran, is door de inlichtingendiensten geïdentificeerd als leider van de inspanningen om Israëli's in Turkije aan te vallen als onderdeel van zijn persoonlijke campagne voor status binnen het Iraanse veiligheidsdirectoraat.


Rapporten die de afgelopen dagen uit Iran zijn ontvangen wijzen op elementen in het Iraanse veiligheidsinstituut die oproepen tot de verwijdering van Hussein Tayeb.


Tayeb en de Revolutionaire Garde zijn niet in staat om de acties die in Iran worden uitgevoerd te stoppen en worden keer op keer geconfronteerd met mislukkingen. Ze proberen daarom nu buiten Iran te reageren, met de nadruk op de Turkse arena. Tayeb, die diep bezorgd is over de aanvallen op zijn status ten opzichte van de leiding, probeert koste wat kost een aanval uit te voeren op Israëli's in Turkije, maar ook elders.
162 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page