top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Isaac Herzog is gekozen als de 11e president van Israël


Isaac Herzog. Screenshot YouTube


Isaac Herzog is zojuist met 87 van de 120 stemmen gekozen als de 11e president van de staat Israël.


Herzog is een Israëlische politicus en de voorzitter van het Joods Agentschap voor Israël. Als advocaat van beroep was hij tussen 1999 en 2001 regeringssecretaris en van 2003 tot 2018 lid van de Knesset. Tussen 2005 en 2011 bekleedde hij verschillende ministerposten, waaronder minister van Welzijn en Sociale Diensten (2007-2011).


Hij is een voormalig voorzitter van de Labour Partij en de alliantie van de Zionistische Unie tussen 2013 en 2017, was kandidaat-premier van de partij tijdens de verkiezingen van 2015, en was oppositieleider van 2013 tot 2018.


Herzog is ook de eerste Israëlische president die de zoon is van een voormalige president. Zijn vader Chaim Herzog was de zesde president van Israël in 1983-1993.


Hij zal op 9 juli worden ingehuldigd als de 11e president van Israël en daarmee president Reuven Rivlin opvolgen wiens zevenjarige termijn er dan opzit.


De verkiezing voor president vond plaats in de Knesset, waar alle leden één voor één het stemhokje ingingen om hun stem in het geheim uit te brengen.


Dit proces werd live op alle tv zenders van Israël uitgezonden.

Hoewel de functie van president in principe een ceremoniële functie is, heeft de huidige president Rivlin, meerdere keren ingegrepen in het politieke proces.


In zijn eerste toespraak nadat hij tot president was gekozen, zei Isaac Herzog 'Ik aanvaard de zware verantwoordelijkheid die u mij hebt opgelegd. Ik aanvaard het voorrecht om het hele Israëlische publiek te dienen".


Verder zei hij dat hij van plan is “bruggen te bouwen” binnen de Israëlische samenleving en met de Joodse diaspora, om ondernemerschap aan te moedigen, “antisemitisme en haat tegen Israël te bestrijden” en “de fundamenten van onze democratie te bewaren. ”
1.160 weergaven0 opmerkingen
bottom of page