top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël biedt Libanon humanitaire hulp nu het land in een diepe economische crisis verkeert


Lege schappen in een supermarkt in Libanon. Screenshot YouTube


Tegen de achtergrond van de ernstige economische crisis in Libanon heeft minister van Defensie Benny Gantz vandaag (dinsdag) een voorstel voor humanitaire hulp doorgestuurd via Unifil, meldt de publieke omroep KAN.


Tijdens de openingsceremonie van het SLA-monument in Metula op maandag, zei Gantz: "Als Israëliër, als Jood en als persoon doet mijn hart pijn bij het zien van foto's van de hongerige mensen in de straten van Libanon. "Israël heeft in het verleden al hulp geboden aan Libanon, en zelfs vandaag zijn we klaar om te handelen en ook andere landen aan te moedigen om Libanon een helpende hand te bieden, zodat het opnieuw zal bloeien en uit zijn crisissituatie zal komen.”


Volgens een beoordeling die UNICEF maandag heeft vrijgegeven, heeft 77% van de Libanese huishoudens niet genoeg geld om voedsel te kopen. De importeurs van medicijnen in het land hebben gewaarschuwd dat ze geen honderden essentiële medicijnen meer hebben. Stroomstoringen en gastekorten zijn aan de orde van de dag en de Libanese strijdmacht heeft aangekondigd dat het toeristen helikoptervluchten aanbiedt voor $ 150 dollar om geld te verdienen.


Ondertussen waarschuwde de Libanese overgangspremier Hassan Diab in een ontmoeting met buitenlandse ambassadeurs dat Libanon een paar dagen verwijderd is van een "sociale explosie". Hij zei dat de huidige regering het land niet zou kunnen redden zonder de hulp van de "zusterstaten" van Libanon. "Het Libanese volk mag niet worden beoordeeld op de acties van de corrupten", voegde Diab eraan toe.

Tegen de achtergrond van de politieke instabiliteit en dominantie van de terroristische organisatie Hezbollah, is de economische en sociale situatie in Libanon de afgelopen jaren verslechterd.


In Israël is er bezorgdheid, aangezien bij gebrek aan een zichtbare oplossing voor de situatie in Libanon met de betrokkenheid van de internationale gemeenschap, het Westen en de Arabische landen, de onschuldige Libanese burgers de dringend noodzakelijke hulp te geven.


Ook zullen dan Hezbollah leider Nasrallah en zijn Iraanse beschermheren de kans krijgen hun machtspositie nog verder te versterken.


Libanon heeft niet gereageerd op de aanbiedingvan Gantz en het voorstel dat naar UNIFIL is gestuurd, maar vanwege de langdurige vijandschap tussen de twee partijen wordt verwacht Beiroet de hulp zal weigeren.


77 weergaven0 opmerkingen

コメント


bottom of page