top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël bouwt toonaangevend Quantum Computing Center


Foto via Quantum Machines


Kwantummechanica zou de computer zoals we die kennen voor altijd kunnen veranderen. En de Israel Innovation Authority (IIA) wil dat de Startup Nation vooroploopt bij die verandering.


De overheidsinstantie heeft gedurende drie jaar 100 miljoen sikkels ($ 29 miljoen) toegewezen om een ​​Israëlisch Quantum Computing Center op te richten, dat zal worden gebouwd door het in Tel Aviv gevestigde bedrijf Quantum Machines.


Het nieuwe centrum "maakt deel uit van het beleid van het IIA om de industrie in staat te stellen haar leidende positie in de voorhoede van baanbrekende en ontwrichtende technologieën te behouden", aldus Ami Appelbaum, voorzitter van het IIA, tegen ISRAEL21C.


Het centrum zal onderzoekers toegang geven tot de ontwikkeling van drie kwantumverwerkingstechnologieën: supergeleidende qubits (afkorting van 'quantum bit', de tegenhanger in kwantumcomputing van het binaire cijfer of 'bit' van klassieke computing), koude ionen en optische computing - allemaal met een gezamenlijke controlelaag.


Het centrum zal bovendien de Israëlische quantum computergemeenschap, zowel de industrie als de academische wereld, voorzien van een full-stack quantum computer waarop directe berekeningen kunnen worden uitgevoerd. En het zal R&D-diensten leveren aan het Israëlische innovatie-ecosysteem.


Enkele van de andere Israëlische en internationale bedrijven die technologie en begeleiding voor het nieuwe centrum leveren, zijn Classiq in Tel Aviv, Elbit Systems in Haifa, QuantWare in Nederland, ORCA Computing in Londen en ColdQuanta in Colorado.


Het doel is om binnen 12-18 maanden een volledig operationele infrastructuur te hebben met meer dan 50 qubits aan rekenkracht.


Het komende centrum van het IIA is niet het enige dat in Israël actief is met kwantumcomputers. Het TELEM Forum (Nationale Infrastructuur voor R&D) en de Directie Defensie Onderzoek & Ontwikkeling binnen het Israëlische Ministerie van Defensie zullen binnenkort een aanvullende aanbesteding uitschrijven voor de ontwikkeling van kwantumtechnologieën voor militair gebruik.


Uiteindelijk moet het nieuwe centrum de R&D-kosten verlagen en de kennis leveren om onderzoekers te begeleiden en een basis te bieden voor het opleiden van personeel in dit potentieel baanbrekende gebied.


"De oprichting van het kwantumcomputercentrum betekent een aanzienlijke sprong voorwaarts in de standvastigheid van Israëlische civiele technologie", voegt Orit Farkash HaCohen, de Israëlische minister van innovatie, wetenschap en technologie, toe, waardoor de Startup Nation "de Israëlische industrie vooruit kan helpen en haar technologisch leiderschap veilig kan stellen."


Quantum computing heeft tot doel de collectieve eigenschappen van kwantumtoestanden - waaronder superpositie, interferentie en verstrengeling - te benutten om complexe berekeningen uit te voeren en problemen op te lossen die te geavanceerd zijn voor hedendaagse computers en zelfs supercomputers.


Supercomputers zijn bijvoorbeeld geweldig in het uitvoeren van moeilijke taken, zoals het sorteren van een grote database met eiwitsequenties, maar ze hebben moeite om subtiele patronen in die gegevens te zien die bepalen hoe die eiwitten zich gedragen.


Klik hier voor IBM's inleiding over waar quantum computing om draait.72 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page