israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Israël en Marokko hebben een defensie MoU ondertekendDe uitwisseling van het ondertekende MoU. Foto Ariel Hermoni /ministerie van Defensie


Minister van Defensie, Benny Gantz, heeft vandaag in Marokko met zijn Marokkaanse ambtsgenoot Abdellatif Loudiyi, op het Marokkaanse ministerie van Defensie een MoU ondertekend. Volgens Israëlische functionarissen is dit de eerste defensieovereenkomst tussen Israël en Arabische land, ooit.


Gantz landde dinsdagavond in Marokko, tijdens het eerste bezoek van een Israëlische minister van Defensie aan een van de vier Arabische naties die partij zijn bij de door de VS bemiddelde Abraham-akkoorden.


Minister van Defensie Benny Gantz met zijn Marokkaanse ambtgenoot Abdellatif Loudiyi, op het Marokkaanse ministerie van Defensie in Rabat. Foto Ariel Hermoni /ministerie van Defensie

Met de ondertekening van de overeenkomst zijn de defensiebanden tussen de twee landen geformaliseerd, waardoor een soepelere samenwerking tussen hun defensie-instellingen mogelijk wordt en het voor Israël gemakkelijker zal zijn om wapens te verkopen aan het Noord-Afrikaanse koninkrijk.

Door de ondertekening van het MOU kunnen de ministeries en militairen van beide landen gemakkelijker met elkaar praten en inlichtingen uitwisselen, terwijl dergelijke communicatie in het verleden alleen mogelijk was via hun respectieve inlichtingendiensten.


De MoU schrijft geen specifieke deals voor, maar staat Israëlische defensiebedrijven toe om zaken te doen met Marokko.


Voorafgaand aan zijn ontmoeting met Loudiyi, betuigde Gantz zijn respect bij het graf van Koning Mohamed V, de grootvader van de regerende monarch.


Minister van Defensie Benny Gantz (M) bezoekt het graf van de Marokkaanse koning Mohammed V in Rabat. Foto Ariel Hermoni /ministerie van Defensie


De reis van Gantz is niet alleen het eerste officiële bezoek van een Israëlische minister van Defensie aan Marokko, het was ook de eerste keer dat soldaten van de Israëlische strijdkrachten in uniform Marokko bezochten.


Drie IDF-officieren van het kantoor van de minister waren in de delegatie, van wie twee van Marokkaanse afkomst, de militaire secretaris van de minister, Brig. Gen. Yaki Dolf, wiens ouders beide in Marokko zijn geboren, en kolonel Noam Arbeli, wiens moeder in Marokko is geboren en in 1961 naar Israël is verhuisd. Naar schatting hebben ongeveer 700.000 Israëli's Marokkaanse roots.


Deze 3 Israëlische officieren waren de allereerste IDF-soldaten ooit in militairuniform in Marokko. Staan bij het graf van koning. Mohammed V in Rabat. Van links, kolonel Noam Arbeli, Brig. Gen. Yaki Dolf en luitenant-kolonel Netanel Kula. Foto Ariel Hermoni /ministerie van Defensie


Minister Gantz blijft tot donderdag in Marokkowaar hij later op woensdag Gantz ook een ontmoeting zal hebben met de Marokkaanse opperbevelhebber Abdelfattah Louarak en de minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita.


Donderdag zal de minister van Defensie de Talmoed Torah-synagoge in Rabat bezoeken voordat hij donderdagavond weer naar Israël vertrekt.


106 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws