top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël gaat met bondgenoten een 'wereldwijd netwerkschild' opzetten tegen groeiende cyberdreiging


Premier Bennett tijdens zijn toespraak tijdens de Cyber conferentie in Tel Aviv. Foto Chen Galili, Universiteit van Tel Aviv via GPO


Tijdens zijn TED-achtige toespraak op de Cyber ​​Week-conferentie aan de Universiteit van Tel Aviv, zei premier Bennett dat "dat Israël een "wereldwijd netwerkschild" aan het opzetten is waarbinnen partnerregeringen wereldwijd en in realtime zullen samenwerken om cyberbeveiligingsaanvallen te identificeren, alarm te slaan en samen te werken om oplossingen te ontwikkelen.


"Israël opent en kondigt een Global Cybernet Shield aan, als je alleen probeert te vechten, ga je verliezen. Als je samen vecht, ga je winnen," aldus premier Bennett, zelf voormalig CEO van een cyberbeveiligingsbedrijf.


Het wordt een "online, realtime wereldwijde netwerkverdediging", zei Bennett op de Cyber ​​Week-conferentie in Tel Aviv. “We nodigen alle gelijkgestemde goede landen uit om de handen ineen te slaan.”


Israël heeft al tientallen memoranda van overeenstemming met andere landen over cyberbeveiliging, zei de premier, maar het Global Cybernet Shield is bedoeld om "het naar het volgende niveau van online, realtime netwerkverdediging te brengen".


Het Global Cybernet Shield is nog in ontwikkeling en is bedoeld als een internationale versie van Israëls online verdedigingssysteem "Cybernet".


Het nieuwe netwerk zal op dezelfde manier werken als het Israel National Cyber ​​Directorate, dat verantwoordelijk is voor de nationale cyberdefensie. Het werkt samen met de particuliere sector en andere overheidsinstanties om het land te beschermen tegen de groeiende dreiging van cyberaanvallen.


Bennett liep tijdens zijn toespraak over een leeg podium met een visuele presentatie achter zich, met daarop dia's die de componenten van Israëls cyberdefensienetwerk lieten zien, en een kaart van de wereld met pijlen die uit Iran kwamen om te laten zien wie het met cyberaanvallen heeft gedreigd.


"Alles wordt aangevallen, ons water, elektriciteit, voedsel, vliegtuigen, auto's. Alles is kwetsbaar', waarschuwde Bennett.


Premier Bennett wees erop dat cyberaanvallen veel gemakkelijker zijn dan traditionele,

“als je een slecht land bent dat probeert iemand anders kwaad te doen of aan te vallen, moest je in het verleden een vliegtuig met commando's of een bommenwerper sturen, maar tegenwoordig is de beste ROI” – return on investment – ​​“een cyberaanval. Je hebt alleen hersens, kennis, ervaring en een goede internetlijn nodig. Dat is zo gemakkelijk als het is".


Bennett zei dat hij cyberaanvallen beschouwt als een van de grootste bedreigingen, niet alleen voor de nationale veiligheid van Israël, maar ook voor die van de wereld.


Het Global Cybernet Shield zou de "principes van connectiviteit" gebruiken die Israël intern gebruikt voor cyberverdediging, maar op internationaal niveau, legde hij uit.

Dit principe wordt in praktijk gebracht in de manier waarop de private en publieke sector samenwerken om Israël te beschermen tegen cyberaanvallen .


Bennett vergeleek een cyberbeveiligingsdreiging met een zakkenroller in een bus; als een persoon luid verklaart wat de zakkenroller aan het doen is, zullen anderen weten hoe ze zich moeten verdedigen.


Particuliere bedrijven kunnen contact opnemen met het directoraat wanneer ze worden aangevallen, en het directoraat deelt informatie over heel Israël.


"Als een van die landen een van onze bedrijven aanvalt, willen we dat iedereen het weet", zei Bennett.


Het hoofd van het Israëlische nationale cyberdirectoraat, Yigal Unna, zei tijdens de Cyberconferentie dat "een op de vijf bedrijven in Israël in 2020 het slachtoffer werd van cyberaanvallen. De helft daarvan waren hightechbedrijven en bijna 42% waren grote bedrijven. Een op de 30 bedrijven meldde financiële verliezen als gevolg van cyberaanvallen in 2020, en 2021 ziet er nog erger uit".


Aviram Atzaba, uitvoerend directeur van strategie en internationale samenwerking bij het Israel National Cyber ​​Directorate, legde uit dat Israël enkele jaren geleden zijn Cybernet-systeem heeft ontwikkeld, waarin meer dan 1.500 organisaties, waaronder grote Israëlische bedrijven, ministeries en meer, informatie delen over cyberaanvallen. Bedrijven sturen waarschuwingen naar de directie, die de berichten anonimiseert en naar alle leden van het netwerk stuurt.


"We kunnen informatie verspreiden zonder het bedrijf dat werd aangevallen in gevaar te brengen, en zo een pandemie in de cyberwereld te stoppen", legt Atzaba uit.
73 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page