top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël gaat nieuwe vergunningen voor aardgasexploratie uitgeven en plant export naar Europa


Minister van Nationale Infrastructuur, Energie en Watervoorraden Karine Elharrar. Foto GPO


Maandag heeft de minister van Nationale Infrastructuur, Energie en Watervoorraden Karine Elharrar, bekendgemaakt een nieuw concurrerend proces voor vergunningen voor aardgasexploratie in de Middellandse Zee te starten.


Ze zei daarbij dat de oorlog tussen Rusland en Oekraïne de afgelopen maanden de gevaren en risico's heeft geïllustreerd van de beschikbaarheid en prijzen van energie tijdens de overgangsperiode op weg naar minder gebruik van fossiele brandstoffen.


"Naast de echte en oprechte bezorgdheid in Europa, is er nu een reële kans voor Israël om aardgas naar Europa te exporteren", zei Elharrar op een persconferentie.


"We hebben een drievoudige werkgroep opgericht met Israël, Europa en Egypte. We zullen, naar ik hoop in de zeer nabije toekomst, een memorandum van overeenstemming (MoU) ondertekenen dat de raamovereenkomst voor export zal creëren", zei ze.


De MoU zal vergelijkbaar zal zijn met de overeenkomst die al met Egypte is ondertekend, en die aardgasbedrijven in staat zal stellen commerciële overeenkomsten tussen hen te ondertekenen en grote hoeveelheden aardgas naar Egypte voor liquefactie te transporteren, en van daaruit naar Europa te vervoeren.


Ze zei dat "het onderzoek naar aanleg van de EastMed pijpleiding naar Europa doorgaat om te zien of het economisch de moeite waard is om de pijpleiding aan te leggen."


Elharrar voegde eraan toe dat het grootste deel van het gas via bestaande pijpleidingen, waaronder de Nizzana pijpleiding, naar de vloeibaarmakingsfaciliteiten in Egypte zal worden getransporteerd. Ook worden andere manieren onderzocht om gas naar Europa te transporteren. Onder de methoden die worden overwogen, zijn schepen voor vloeibaar aardgas (LNG), die voor de kust van Israël zouden ankeren, evenals verschillende mariene pijpleidingen van de offshore velden via Egypte, Turkije of Griekenland naar West-Europa, meldt het financiële dagblad Globes.


Gevraagd naar het houden van gasreserves voor Israël, was Elharrar duidelijk: "De behoeften van de Israëlische economie zullen altijd voorrang hebben, ook vanuit het oogpunt van de benodigde reserves voor de komende jaren.


196 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page