top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël had in 2018 een blauwdruk van de financiële infrastructuur van Hamas, maar sloot deze niet

Hamas leider Haniyeh. Foto Wikipedia


De Israëlische inlichtingendienst heeft in 2018 uitgebreide details verkregen over het financiële imperium van Hamas, maar heeft niets gedaan om het te sluiten en de geldstroom naar de terreurgroep tegen te houden, meldt The Times of Israel, n.a.v. een berichten in The New York Times.


Volgens het bericht in de NYT, vermeldden op de computer van een hoge Hamas-functionaris gevonden documenten op wat neerkwam een private equity-fonds ter waarde van vele honderden miljoenen dollars.


Het omvatte “door Hamas gecontroleerde mijnbouw-, kippenhouderij- en wegenbouwbedrijven in Soedan, twee wolkenkrabbers in de Verenigde Arabische Emiraten, een projectontwikkelaar in Algerije en een vastgoedbedrijf genoteerd aan de Turkse beurs.”


Het rapport zegt dat de fondsen in totaal zo'n $ 500 miljoen bedroegen.


Het rapport zegt echter dat, hoewel de documenten in Jeruzalem en Washington werden gedeeld, er niets werd gedaan om de operaties te verstoren.


“Iedereen heeft het over het falen van de inlichtingendiensten op 7 oktober, maar niemand heeft het over het onvermogen om het geld tegen te houden”, zegt Udi Levy, een voormalig hoofd van de Mossad-divisie voor economische oorlogvoering, tegen de krant.


Levy zegt dat hij premier Benjamin Netanyahu in 2015 heeft geïnformeerd over de financiën van Hamas.


“Ik kan je met zekerheid vertellen dat ik hierover met hem heb gesproken”, zegt Levy. “Maar dat kon hem niet zoveel schelen.”

634 weergaven0 opmerkingen
bottom of page