top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël heeft drie nieuwe geavanceerde onderzeeërs besteld in Duitsland


Foto IDF-woordvoerderseenheid


Aan het einde van een meerjarig plannings- en onderhandelingsproces hebben het Israëlische Ministerie van Defensie, het Duitse Ministerie van Defensie en ThyssenKrupp tot overeenstemming bereikt over de ontwikkeling en productie van de toekomstige onderzeeërs van de Israëlische marine.


De overeenkomst is vandaag (donderdag 20 januari 2022) ondertekend door de directeur-generaal van het Ministerie van Defensie, Maj.-Gen. (Res.) Amir Eshel, en voorzitter van de raad van bestuur van ThyssenKrupp Marine Systems, Dr. Rolf Wirtz, bij het Ministerie van Defensie in Tel Aviv.


De staat Israël koopt drie onderzeeërs uit een nieuwe serie genaamd 'Dakar', in een overeenkomst van ongeveer 3 miljard euro. Zoals in de overeenkomst is vastgelegd, wordt de eerste onderzeeër binnen 9 jaar opgeleverd. De overeenkomst omvat ook de bouw van een trainingssimulator in Israël en de levering van reserveonderdelen. De Duitse regering zal een deel van de overeenkomst financieren door middel van een unieke subsidie, in overeenstemming met een overeenkomst die de landen in 2017 hebben ondertekend.


Directeur-generaal van het ministerie van Defensie Amir Eshel (L) en ThyssenKrupp CEO Dr. Rolf Eirtz (R) tekenen de overeenkomst. Foto via GPO


Opvallend is dat Israël de deal heeft gesloten ondanks dat er sprake is van een grote prijsverhoging, waardoor de rekening voor Israël werd verhoogd van 1,2 miljard euro, zoals de partijen waren overeengekomen in 2017 tot 2,4 miljard euro. De Duitse regering beloofde het saldo van de kosten - 600 miljoen euro - te financieren.


Door de Israel Defense Forces werd de forse prijsstijging verklaard door de constante stijging van de metaalprijs op de wereldmarkt. Hoge legerfunctionarissen hebben gezegd dat de IDF de verwachte verandering op tijd heeft opgemerkt en de politici heeft gewaarschuwd, maar de beslissing werd ongeveer twee jaar uitgesteld tegen de achtergrond van de aanhoudende politieke crisis in het land op dat moment, wat ook leidde tot opschorting van de goedkeuring van de staatsbegroting voor twee jaar, evenals vertragingen bij andere defensieaanbestedingen.


De partijen ondertekenden ook een industriële strategische samenwerkingsovereenkomst voor een bedrag van meer dan € 850 miljoen. Het is ondertekend met het federale ministerie van Economie en Technologie en beschrijft investeringen in Israëlische industrieën, waaronder defensiebedrijven. Dit zal resulteren in de opening van nieuwe markten, professionele training, technologische ontwikkeling, werkgelegenheid en een positieve instroom voor zowel de Israëlische economie als het defensie-instituut. Dit is een gedetailleerde overeenkomst, met vooraf afgesproken investeringscomponenten.


De overeenkomst werd geleid door verschillende afdelingen van het Israëlische ministerie van Defensie, in samenwerking met de Israëlische marine, het kabinet van de premier, het ministerie van Financiën en het ministerie van Economie en Industrie.


177 weergaven0 opmerkingen
bottom of page