top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël heft COVID-19 beperkingen op maar grenzen blijven nog dicht


Carmelmarkt Tel Aviv. Screenshot YouTube


Vandaag, dinsdag 1 juni , is het dan zover en zijn in Israël zo goed als alle COVID-19 beperkingen opgeheven waaronder het tonen van de Groene Pas bij restaurants en andere zaken. Wel blijven de grenzen voor buitenlanders nog gesloten en wordt geadviseerd niet naar het buitenland te reizen.


Met ingang van vandaag gelden er geen beperkingen meer in Israël en mag iedereen bijvoorbeeld naar een restaurant of theater zonder aan te tonen dat hij of zij is gevaccineerd tegen het coronavirus of hersteld daarvan.


Ook gelden er geen beperkingen meer op het aantal personen in binnenruimten of stadions, hoeft de 2 meter afstand niet meer in acht te worden genomen terwijl scholen en bedrijven werken alsof er nooit sprake was van het coronavirus.


De enige beperking die er nog geldt is dat in kantoren, theaters en winkelcentra mondmaskers moeten worden gedragen maar de verwachting is dat deze verplichting over 10 dagen wordt opgeheven.


Dit komt na een intense coronaviruscrisis waarbij 839.475 gevallen in een land met iets meer dan 9 miljoen mensen werden geteld en 6.412 aan het virus zijn overleden. Op het hoogtepunt van de pandemie waren er 88.000 actieve gevallen in het land, met dagelijks duizenden nieuwe en 1.228 ernstige gevallen, maar op maandag werd er gemeld dat zondag geen enkele nieuwe besmetting werd vastgesteld.


De drie strikte lockdowns, waarin alles dicht was en je niet verder dan 1 km van je huis mocht, plus het snelle vaccineren van de bevolking, hebben hier zeker aan bijgedragen.


Inmiddels is ruim 70% van de bevolking boven de 20 jaar gevaccineerd en zal erover een aantal dagen worden begonnen met het vaccineren van kinderen tussen 12 en 15 jaar.


Ondertussen blijven vooralsnog de grenzen voor buitenlanders gesloten en wordt Israëlis afgeraden naar het buitenland af te reizen uit angst dat daardoor nieuwe mutaties het land zullen bereiken.


De strenge voorwaarden om het land binnen te komen blijven van kracht, waaronder het tonen van een negatieve test niet ouder dan 72 uur voor aankomst in Israël en het getest worden bij aankomst op Ben Gurion Airport.


De verwachting is dat er wordt gedacht aan het openstellen van het land voor gevaccineerde buitenlanders per 1 juli.


Ondertussen leeft Israël weer als vanouds, zijn er openlucht concerten, sportwedstrijden in volle stadions alsof er nooit een virus is geweest.

74 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page