top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

'Israël is de schuldige aan het conflict met de Palestijnen' aldus een omstreden rapport van de VN


Screenshot YouTube

Na het rapport van de UNHRC-onderzoekscommissie over Israël dat vandaag is gepubliceerd, analyseerde de in Jeruzalem gevestigde NGO Monitor het rapport en wees op de fundamentele vooringenomenheid en het gebrek aan transparantie. Ook het ontbreekt het in het rapport aan aandacht voor Hamas en andere terreurgroepen en is klakkeloos informatie overgenomen van activistische NGO's.


Anne Herzberg, juridisch adviseur van NGO Monitor en VN-vertegenwoordiger merkt op: "Zoals verwacht, weerspiegelt het eerste rapport van de COI de voortdurende obsessie van de VN-Mensenrechtenraad met het aanvallen van de Joodse staat. De COI wist de belangrijkste historische context uit en wijst Israël bijna de volledige schuld voor het conflict toe. Met name minimaliseert en de-contextualiseert het Palestijns terrorisme om een ​​beeld te schetsen van Israëlische corruptie.


Het rapport wijdt slechts een paar paragrafen van de 18 pagina's aan schendingen door Hamas en andere Palestijnse terreurgroepen. Evenzo valt het rapport fundamenteel beleid aan van Israël, waarbij meerdere valse beweringen worden gedaan over discriminatie om een ​​geval van racisme op te bouwen en zodat deze permanente COI Israël later van apartheid kan beschuldigen. Het grootste deel van zijn eerste rapport herhaalt taal uit eerdere VN-documenten, zoals het in diskrediet gebrachte Goldstone-rapport en een UNRWA-oproep voor fondsenwerving. De aangehaalde VN-rapporten zijn op hun beurt grotendeels gebaseerd op niet-geverifieerde beweringen van activistische NGO's."


Bovendien weerspiegelt het rapport de manifeste geheimhouding waaronder de COI opereert. We weten nu niet hoe de commissarissen, allemaal met een bevooroordeeld verleden, werden geselecteerd, en we weten ook niet wie er daadwerkelijk voor de COI werkt en de rapporten schrijft. Ten onrechte beweert het COI dat het een dialoog wil aangaan met Israël en Israëlische slachtoffers. Maar voor zover wij weten, heeft het COI, hoewel het Palestijnse ngo's heeft ontmoet, geen pogingen ondernomen om inhoudelijk in contact te komen met Joodse groepen of Israëli's die het Palestijnse verhaal niet promoten, noch heeft het enige garanties gegeven over hoe het zijn werk zal doen in op een eerlijke en niet-discriminerende manier.


Herzberg voegde toe: "Het rapport en de COI-operaties tot nu toe wijzen erop dat de Mensenrechtenraad gewoon doorgaat, waarbij de COI slechts 'bewijs' verzamelt om zijn vooraf bepaalde conclusies tegen Israël te ondersteunen. Deze en toekomstige COI-rapporten zullen worden gebruikt om BDS tegen Israël te ondersteunen als Het is ook duidelijk dat de eenzijdige presentatie door de COI, aanvallen op de Israëlische Wet op de Terugkeer en de vermenging van vermeende toestanden op de Westelijke Jordaanoever met beleid binnen Israël het Palestijnse afwijzingsvermogen zullen versterken en het conflict nog verder aanwakkeren. Geen enkel gewetensvol land mag daarom dit vervalste onderzoek financieren of eraan deelnemen."


Herzberg zal maandag (13 juni) in de VN-Mensenrechtenraad verschijnen om op het rapport te reageren.


Het hele rapport van NGO Monitor is hier te lezen.

190 weergaven0 opmerkingen

Hozzászólások


bottom of page