top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël is sceptisch over nieuwe windmolenparken: 'wegen niet op tegen ecologische nadelen'


Windturbines op de Golan. Screenshot YouTube


Israël zou overwegen om uitbreiding van het gebruik van windenergie-installaties te stoppen vanwege het risico dat turbines vormen voor populaties trekvogels en aantasting van de open ruimten, zei het ministerie van Milieubescherming van het land maandag.


Minister van Milieubescherming Tamar Zandberg presenteerde en witboek van haar ministerie over de kwestie voordat er in de Knesset commissie zou worden gesproken over uitbreiding van het aantal windturbines op de Golan, meldt Ynet.


"Het bevorderen van schone en hernieuwbare energie is belangrijk, maar dat geldt ook voor het behoud van de open ruimtes en de natuur in Israël", zei minister Zandberg.


In een brief aan de minister van Energie Karine Elharrar en de minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked, benadrukte Zandberg de verwaarloosbare bijdrage van windenergie aan de elektriciteitsproductie van Israël in vergelijking met de hoge tol van het ecologische systeem, de aantasting van de open ruimten, maar vooral ook het gevaar voor de vele trekvogels.


"Een oplossing die bedoeld is om het ene probleem op te lossen door andere problemen te creëren, is geen echte oplossing. Zeker niet wanneer het potentieel van windenergie in Israël relatief verwaarloosbaar is in vergelijking met het potentieel voor schade aan de natuur, dat hoog is', aldus Zandberg.


Israël kent verschillende windparken in de regio van de Golanhoogten in het noorden van het land, uitbreiding zoals oorspronkelijk gepland staat nu echter op losse schroeven.
1.295 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page