top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël komt met zijn eerste klimaatwet om de emissiedoelstellingen te halen


Screenshot YouTube


Na verschillende vertragingen, en in wat minister van Milieubescherming Tamar Zandberg als een "historisch moment" bestempelde, keurde de ministeriële commissie voor wetgeving zondag de eerste klimaatwet van Israël goed.


De ontwerpwetgeving, die nu door de Knesset moet, is bedoeld om de regering te verplichten de uitstoot van de opwarming van de aarde tegen 2030 met ten minste 27 procent te verminderen, vergeleken met een criteria uit 2015, en om tegen 2050 netto nul te bereiken, meldt The Times of Israël.


Het werd unaniem goedgekeurd door de commissie, met de steun van premier Naftali Bennett – die het netto nuldoel aankondigde kort voordat hij vorig jaar Israël verliet voor de COP26-klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Schotland – en door minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid.


Het wetsvoorstel weerspiegelt een compromis dat is bereikt na een zware strijd tussen het ministerie van Milieubescherming, dat ambitieuzere doelstellingen voor emissiereducties wilde, en het ministerie van Financiën, dat streed tegen het opnemen van specifieke doelen in de primaire wetgeving. Het ministerie van Energie, dat verantwoordelijk is voor het waarborgen van de energiezekerheid van Israël, is terughoudender dan het ministerie van Milieubescherming om Israëls afhankelijkheid van aardgas te verminderen.


Hoewel ze de goedkeuring van het wetsvoorstel verwelkomde, zei Tamara Lev, de directeur van het klimaatbeleid van de Society for the Protection of Nature in Israël, dat de doelstellingen niet ambitieus genoeg waren en dat er niet genoeg mijlpalen waren om de voortgang naar een koolstof neutrale economie te begeleiden en te verzekeren.


Amit Bracha, CEO van Adam Teva V'Din, die hielp bij het opstellen van het oorspronkelijke wetsvoorstel van het Ministerie van Milieubescherming, zei dat het ook zou aandringen op upgrades.


Met doelstellingen om de koolstofemissies met 45% te verminderen en tegen 2030 50% van de energie uit hernieuwbare bronnen op te wekken, schetst dat alternatieve wetsvoorstel het wettelijke kader voor het creëren, budgetteren, implementeren en rapporteren over nationale plannen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatverandering, die naar verwachting bijzonder ernstig zullen worden gevoeld in Israël en het Midden-Oosten.46 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page