top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

"Israël meer op het huwelijk gericht dan de VS' zegt Joodse huwelijksmakelaar


Aleeza Ben Shalom. Screenshot Netflix op YouTube


Zelfs als je nog nooit "Jewish Matchmaking" op Netflix hebt gezien , is de kans heel klein dat je er nog nooit van hebt gehoord. De show volgt een groep joodse singles die de dating-apps beu zijn en zich wenden tot een traditionele matchmaker om hen te helpen ware liefde te vinden.


Aleeza Ben Shalom, de matchmaker in het echte leven en in de show, is ongetwijfeld wat het zo'n hit maakte.


Nachtelijke beroemdheid

Als je persoonlijk met Ben Shalom spreekt, kun je niet anders dan je afvragen hoe iemand zelfs zoveel charisma heeft. Haar aanstekelijke lach lijkt in het echte leven net zo oprecht als in het Netflix-programma, en haar oprechtheid maakt duidelijk dat roem iets geheel nieuws voor haar is.


"Voor nu geniet ik ervan", vertelt ze aan ISRAEL21c. “Mensen komen naar me toe en geven me zegeningen. Vrouwen geven me knuffels en vertellen me hoe betekenisvol [de show] voor hen is. Ik heb kinderen gehad die tegen me zeiden: 'Ik hou van je show'... en ouders en grootouders. Mensen zijn zo enthousiast en ik ga er gewoon in mee. Ik kan me voorstellen dat het op een gegeven moment oud wordt, maar het is nog niet oud.”


Toch is ze blij dat ze in het kleine stadje Pardes Hanna-Karkur in Noord-Israël woont en niet in Tel Aviv of Jeruzalem, waar het moeilijk is om over straat te lopen zonder dat iemand haar herkent. Maar zelfs in haar geboorteplaats komt ze af en toe fans tegen.


“Laatst ging ik naar Superpharm om iets op te halen, en iemand keek me aan en deed een dubbele take. Toen ik de winkel uitliep, was ze daar, zo van: 'Ben jij Aleeza? Kun je een verjaardagsbericht naar mijn vriend sturen? Kunnen we een video maken?' Ik zeg 'Zeker, zeker.' En de hele tijd dat ik bid, versta ik alles wat ze tegen me zegt in het Hebreeuws”, lacht ze.


Gematcht door een matchmaker met Netflix

Dus, hoe krijgt een Israëlische Amerikaan uit Pardes Hanna een Netflix-deal?


"Een bevriende matchmaker van mij, die ik heb getraind, zei op een dag tegen me: 'Aleeza, ik heb je telefoonnummer aan een castingbureau gegeven en ze gaan je bellen over een show.'


“Een matchmaker heeft een match voor me gemaakt”, lacht ze.


Het castingbureau interviewde Ben Shalom meerdere keren voordat ze de baan kreeg.


Netflix besloot de verhaallijn tussen Israël en de Verenigde Staten te splitsen. De cinematografie biedt kijkers prachtige perspectieven op Tel Aviv en Jeruzalem. “Het ziet er zo mooi uit. Ze hebben het zo goed gedaan', zegt ze.


“Ik denk dat mensen de echte kant van Israël en van Israëli’s hebben gezien. Ik dacht dat het heel luchtig en leuk en vermakelijk was ', zegt ze over de acht afleveringen van het seizoen.


“Het gaf een snelle blik op de verschillende soorten joden die hier ook zijn. Het was geen show over één type jood; het toonde een verscheidenheid en dat vond ik zo ongelooflijk. Een zegen."


Kunnen we een tweede seizoen verwachten van “Jewish Matchmaking?”


"Als God het wil, zal er zijn", zegt Ben Shalom. "We wachten tot alle cijfers binnenkomen. Als er genoeg mensen kijken, zijn we terug voor seizoen twee."Blij om thuis te zijn

Pardes Hanna-Karkur is een hippe stad waar de familie Ben Shalom geniet van "geweldige vrienden, een prachtige gemeenschap" en relatieve nabijheid van Tel Aviv en Jeruzalem - waar veel matchmaking klanten vandaan komen.


In de loop van het interview vermeldt de inwoner van Philadelphia haar worsteling met de Hebreeuwse taal (“Hebreeuws is onze grootste uitdaging; voor iedereen die hierheen wil verhuizen, leer Hebreeuws!”) sinds ze twee jaar geleden met haar man, vijf kinderen naar Israël verhuisde - 19, 18, 13, 11 en negen jaar oud - en een hond.


“Mijn 11- en 13-jarigen hebben het moeilijk met Hebreeuws omdat mijn man en ik geen vloeiend Hebreeuws spreken; we hebben geen Israëlische ouders. De negenjarige rent echter gewoon rond en zegt tegen iedereen ' ken ' [Hebreeuws voor ja]. Hij zegt: 'Zeg gewoon ken , het werkt.'”


Ondanks de taalbarrière zegt Aleeza dat ze "zo blij" is om in Israël te wonen.


“Sinds mijn 17e wacht ik al om hierheen te verhuizen. Ik heb gereisd, ik ben op bezoek geweest, ik heb hier programma's gedaan. Toen ik hier voor het eerst kwam toen ik 17 was, kende ik niemand, ik had hier geen familie, ik werd gewoon verliefd. Ik voelde me heel diep verbonden en wilde altijd terugkomen.”


De afgelopen maanden pendelt ze vanwege de show veel tussen Israël en de Verenigde Staten. "Elke keer als ik wegga, zeg ik tegen mezelf: 'Het is oké, jij woont hier, je komt terug, maak je geen zorgen.' En elke keer als ik terugkom, huil ik, alsof ik niet kan geloven dat ik hier woon. Ik ben blij dat ik thuis ben.”


Bovendien mist de familie Ben Shalom het regenachtige weer in Philadelphia niet. "Blauwe luchten, zonneschijn en geen regen gedurende zeven maanden [van het jaar] maken me erg blij."


Matchmaking in Israël vs. VS

Ben Shalom zegt dat ze verschillen ziet tussen Amerikaanse en Israëlische singles. "Ik denk dat Israëli's volwassener zijn dan Amerikanen en dat ze sneller volwassen worden", zegt ze.


“Op 18-jarige leeftijd gaan ze het leger in, ze zien leven en dood, ze vechten voor hun land en leren hoe ze moeten omgaan met terroristen. In Amerika gaan we naar de universiteit en kopen we een auto. We worden niet uitgedaagd tot de kern van wie we zijn op dezelfde manier als jij in Israël.”


Ze voegt eraan toe dat “Israëli's geaard en geworteld zijn in familie. Als je in Amerika wilt trouwen, zeggen ze dat je eerst stabiel moet worden - zoek een baan, zoek een huis. Als je in Israël nog op school zit en wilt trouwen, maakt het niemand iets uit, want Israëli's komen uit een samenleving die op het huwelijk is gericht."


Ze zegt dat ondanks dat Amerikanen voorzichtig zijn met het aangaan van een huwelijksverbintenis, terwijl ze dit op steeds latere leeftijd doen, het aantal echtscheidingen daar nog steeds hoger is dan in Israël, en het stichten van een gezin is daar veel moeilijker.


“Matchmaking is over het algemeen een uitdaging, maar hoe ouder we zijn, hoe meer levenservaringen we hebben, hoe meer [factoren] we moeten combineren wanneer we iemand anders proberen te ontmoeten. Als je 40 bent en voor het eerst gaat trouwen, heb je een routine en ben je niet gewend om iemand anders in je leven te hebben.”


Bovendien wonen jongvolwassenen in Israël veel langer thuis bij hun ouders dan hun Amerikaanse tegenhangers, die de neiging hebben om op hun 18e het huis uit te gaan.


"Hoe bouw je een gezin als je het nooit hebt gehad buiten die tijd voordat je 18 was?"


Met een bloeiende tv-carrière, matchmaking-bedrijf en vijf kinderen vroeg ik me hardop af of Ben Shalom tijd heeft om te slapen.


"Nee!" roept ze uit. “Gisteravond ging ik vroeg naar bed en ik denk dat het 04.30 uur was. Maar ik doe wel dutjes en veel vitamines”, lacht ze.

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page