top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël nam deel aan ongekende ontmoeting met Arabische staten over Iraanse dreiging


Chef van het Iraanse leger, generaal-majoor Abdolrahim Mousavi en de stafchef van de Iraanse strijdkrachten, generaal-majoor Mohammad Bagheri, bezoeken een ondergrondse locatie met drones op een niet nader genoemde locatie in Iran, 28 mei 2022. Foto screenshot: Twitter


Israël nam in maart deel aan een geheime, door de VS geïnitieerde bijeenkomst van militaire topfunctionarissen uit het hele Midden-Oosten in Egypte om de bestrijding van de gedeelde dreiging van de raket- en dronecapaciteiten van Iran te bespreken, meldde de Wall Street Journal zondag.


Bij de gesprekken die in maart werden gehouden in Sharm El Sheikh, waren hoge militaire officieren uit Israël, Egypte, Jordanië en twee landen waarmee Israël geen betrekkingen onderhoudt: Saoedi-Arabië en Qatar.


De Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein stuurden ook officieren naar de bijeenkomst, aldus het rapport, en generaal Frank McKenzie, het hoofd van het Amerikaanse Centrale Commando, vertegenwoordigde de Verenigde Staten, die de bijeenkomst bijeenriepen.


Het Wall Street Journal rapport zei dat deze bijeenkomst de eerste keer was dat zo'n reeks hoge Arabische en Israëlische officieren door de Verenigde Staten bijeenkwam om te praten over een gedeelde dreiging.


Volgens het rapport werd dit mogelijk gemaakt door een reeks regionale verschuivingen: angst voor Iran gedeeld door de staten, versterkte banden onder de Abraham-akkoorden en de wens van Arabische staten om Israëlische wapen- en defensietechnologie te verwerven.


Minister van Defensie Benny Gantz vertelde de wetgevers vorige week dat wat hij de "Middle East Air Defense Alliance" noemde, al operationeel is. "Het afgelopen jaar heb ik samen met mijn partners in het Pentagon en in de Amerikaanse regering een uitgebreid programma geleid dat de samenwerking tussen Israël en de landen in de regio zal versterken", zei hij volgens een officieel transcript. "Dit programma is al operationeel en heeft de succesvolle onderschepping van Iraanse pogingen om Israël en andere landen aan te vallen al mogelijk gemaakt."


Een deel van het plan van de Verenigde Staten om de Israëlische militaire samenwerking met andere regionale staten te versterken, omvat samenwerking met de luchtmacht "tegen Iraanse pogingen om landen in de regio schade toe te brengen met raketten, kruisraketten en drones", zei Gantz.
131 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page