top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël's politiechef roept om social media bij volgende gewelddadigheden te blokkeren


Foto Israëlische politie


De Israëlische politiecommissaris Kobi Shabtai zei in een woensdag gepubliceerd interview dat de sociale media in Israël moeten worden stilgelegd wanneer de volgende ronde van geweld uitbreekt in gemengde Joods-Arabische steden.


Volgens Shabtai, die een interview gaf aan Yedioth Ahronoth, zou een dergelijke stap het geweld voorkomen dat werd gezien tijdens de opflakkering van mei 2021 met Gaza, waarbij botsingen uitbraken in gemengde steden in Israël.


De suggestie om de toegang tot sociale media te blokkeren werd tijdens de geweldsgolf van mei 2021 naar voren gebracht door de toenmalige premier Benjamin Netanyahu, die overwoog TikTok te blokkeren om de situatie in gemengde steden te de-escaleren. Volgens bronnen met kennis van zaken, bracht Netanyahu het idee naar voren tijdens twee afzonderlijke bijeenkomsten, maar werd afgewezen door de procureur-generaal, de Shin Bet en andere defensiefunctionarissen, aldus Haaretz.


"We zijn een democratisch land, maar er is een grens", zei Shabtai. "Ik heb het over het volledig afsluiten van de netwerken, het kalmeren van de situatie op de grond en wanneer het rustig is, ze opnieuw te activeren." Hij voegde eraan toe dat hij had voorgesteld dergelijke stappen te nemen tijdens Operatie Guardian of the Walls vorig jaar.


In het interview beweerde Shabtai dat er een direct verband is tussen de golf van geweld in gemengde steden en sociale media: "De wereld van TikTok is uitgebroken, en samen met wat er is gebeurd in de Gazastrook en het afvuren van raketten naar Jeruzalem, gaf mensen de legitimiteit om gewelddadig te handelen", zei de politiechef.

56 weergaven0 opmerkingen
bottom of page