top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël's SpaceIL gaat met Beresheet 2 voor de tweede keer proberen op de maan te landen


Foto Space IL


Twee jaar geleden stortte de Beresheet maanlander van SpaceIL , net voor de landing op het maanoppervlak neer, en dacht iedereen dat er geen verdere pogingen meer zouden worden ondernomen. SpaceIL heeft echter bekend gemaakt dat het $ 70 miljoen heeft opgehaald bij investeerders voor een tweede missie naar het maanoppervlak, waarvan de lancering voor 2024 gepland staat.


De financiering die de kans op lancering vergroot heeft en waarvan de kosten worden geschat op $ 100 miljoen, kwam van een groep ondernemers-filantropen, bestaande uit Patrick Drahi, van de Patrick en Lina Drahi Foundation; Morris Kahn en de Kahn Foundation, die ook de eerste Beresheet-missie ondersteunde; en de Moshal Space Foundation, in samenwerking met Entrée Capital.


SpaceIL is van plan om met de "Beresheet2" missie verschillende records in de wereldwijde ruimtegeschiedenis te breken, zei het bedrijf, waaronder een dubbele landing op de maan in een enkele missie door twee van de kleinste landingsvaartuigen die ooit in de ruimte zijn gelanceerd, elk met een gewicht van 120 kilogram, waarvan de helft brandstof.


Als onderdeel van de missie zal een moederschip de ruimte in worden gelanceerd, waarvan de twee landers zich zullen losmaken. Een van hen wil op de andere kant van de maan landen, wat tot nu toe alleen in China is gelukt, aldus de verklaring. Het tweede vaartuig is gepland om te landen op een nog onbekende locatie op de maan.

Het moederschip zal ondertussen vijf jaar in de ruimte blijven en dienen als een platform voor educatieve wetenschappelijke activiteiten in Israël en wereldwijd via een externe verbinding die studenten in meerdere landen in staat zal stellen deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek in de diepe ruimte, aldus de verklaring.34 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page