top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël speelt een sleutelrol in de alternatieve eiwitmarkt


Eiervrije mayonaise van InnovoPro. Screenshot YouTube


Volgens een onderzoek van het The Good Food Institute Israel, GFI, een non-profitorganisatie die onderzoek en innovatie in de wereld wil bevorderen speelt Israël een 'substantiële rol' op de wereldmarkt voor alternatieve eiwitten, waarbij Israëlische startups in 2020 een recordbedrag van investeerders inzamelden.


Volgens gegevens die door GFI zijn verzameld, bedroegen de totale investeringen in Israëlische bedrijven die alternatieve eiwitten ontwikkelen in 2020 in totaal $ 114 miljoen

(€ 94.608 miljoen), een stijging van 154% ten opzichte van $ 45 miljoen in 2019, en achtvoudig ten opzichte van $ 14 miljoen in 2010.


Het rapport verdeelt de markt in drie hoofdsectoren: plantaardige eiwitten, fermentatie en kweekvlees.


Op het gebied van plantaardige eiwitten haalden Israëlische startups, met in totaal $ 77 miljoen, het grootste bedrag op.


Op het gebied van fermentatie hebben Israëlische startups $ 21 miljoen opgehaald, waarbij moet worden opgemerkt dat alleen al de startup Remilk een bedrag van $ 11 miljoen bij investeerders ophaalde.


Volgens het onderzoek hebben Israëlische bedrijven op het gebied van gecultiveerd vlees in 2020 $ 16 miljoen opgehaald, en deze sector staat klaar om in de komende jaren wanneer bedrijven overstappen van ontwikkelingsfase naar productie, snel te groeien.

De alternatieve eiwitsector is een van de snelst groeiende sectoren in het technologische ecosysteem van Israël geworden, aldus het onderzoek. De jaarlijkse groei van de investeringen in deze sector bedroeg de afgelopen drie jaar gemiddeld 187%, vergeleken met een gemiddelde investeringsgroei van ongeveer 49% voor bijvoorbeeld de cybersecurity-industrie.


Toch blijven de totale bedragen in de sector klein in vergelijking met andere bloeiende technologievelden: volgens IVC Research Center heeft de cyberbeveiligingssector $ 3 miljard opgehaald, op AI gebaseerde bedrijven hebben $ 4,4 miljard opgehaald en fintech haalde $ 2,1 miljard in 2020 op.


Israël is sinds 2015 een pionier op het gebied van alternatieve eiwitten, en zijn er 28 laboratoria in vooraanstaande academische onderzoeksinstellingen in heel Israël die direct betrokken zijn bij het gebied van alternatieve eiwitten, en nog eens 300 laboratoria met onderzoeks potentieel gerelateerd aan deze snel groeiende industrie.


"Israël wordt erkend als een wereldleider op het gebied van landbouwonderzoek, tissue engineering, stamcelonderzoek en engineering en is daardoor uitgegroeid tot een centrum voor alternatieve eiwitinnovatie en gekweekte vleesbedrijven", aldus Aviv Oren, van GFI Israel in het rapport..13 weergaven0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page