top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël stuurt Covid-19-hulp naar het zwaar getroffen Roemenië


David Saranga, Israëlische ambassadeur in Roemenië, met dozen met beademingsapparatuur geschonken door de ambassade samen met AFI Europe Romania en Elbit Systems Israel. Foto met dank aan de Israëlische ambassade in Boekarest via ISRAEL21C


De vierde Covid-19 golf heeft Roemenië hard getroffen. Het land wordt geconfronteerd met de ergste golf van infecties sinds de pandemie bijna twee jaar geleden begon met 500 doden per dag en meer dan 10.000 nieuwe infecties per 24 uur waardoor het Roemeense gezondheidssysteem begint in te storten.


Israël komt Roemenië te hulp en biedt zowel menselijke als technische hulp via de Israëlische ambassade in Boekarest, meldt ISRAEL21C.


Eerder deze week stuurde Israël 40 beademingsapparaten naar Roemenië. Het zenden van deze apparaten is mogelijk gemaakt met hulp van AFI Europe Romania en het Israëlische Elbit Systems.


"Roemenië maakt een moeilijke periode door", zegt David Saranga, de Israëlische ambassadeur in Roemenië. "Covid-patiënten hebben speciale medische aandacht nodig en deze beademingsapparaten zullen hen helpen bij het genezingsproces."


Bovendien werd zondag een medisch team uit Israël naar Boekarest gestuurd om best practices te delen met artsen in Roemenië. Het team bestaat uit drie artsen, een hoofdverpleegkundige die gespecialiseerd is in Covid-19 en een logistiek expert: Dr. Rami Sagi, Dr. Eyal Fox, Dr. Mark Romain, Tamar Keinan, Moshe Batito.


Dit medisch team uit Israël werd op 7 november naar Boekarest gestuurd om beste praktijken uit te wisselen met artsen in Roemenië. Foto met dank aan de Israëlische ambassade in Boekarest via ISRAEL21C


Het land vroeg om hulp via het EU-mechanisme voor civiele bescherming. Denemarken, Nederland, Polen, Italië, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Servië kwamen allemaal in actie. Moldavië stuurde ook een team van artsen en verpleegkundigen naar het ziekenhuis in Letcani, in het noordoosten van Roemenië, Iasi, waar Covid-19-patiënten worden behandeld.


Hoewel het aantal gevallen van infectie in Roemenië lijkt te zijn afgevlakt, is het aantal patiënten dat sterft aan Covid nog steeds hoog. Op 2 november bijvoorbeeld bereikte het Covid-dodental een recordhoogte: 591 gevallen in 24 uur. Het dodental van het land sinds het begin van de pandemie heeft 48.664 bereikt, meldden de autoriteiten.


Roemenië heeft 19,2 miljoen inwoners – ongeveer het dubbele van dat van Israël, waar ook het nieuwe aantal besmettingen omhoogschoot tot 10.000 per dag tijdens het hoogtepunt van de vierde golf, hoewel het totale aantal doden veel lager bleef, namelijk 8,109.50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page