top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël tegen Palestijnen : "de door jullie afgewezen vaccins worden ook aan Israëlis gegeven"


De eerste vaccins werden vrijdag overhandigd aan de Palestijnen. Foto COGAT.


Israëlische functionarissen zeggen dat de 1 miljoen Pfizer vaccins die door de Palestijnen zijn afgewezen "perfect te gebruiken zijn en op dit moment ook aan Israëlis worden gegeven". Volgens de Palestijnen zouden de vaccins niet deugen omdat de houdbaarheidsdatum eind juni en eind juli zou aflopen.


Palestijnse autoriteiten zeiden dat ze de overeenkomst, waarmee ongeveer 1 miljoen Pfizer-vaccindoses zouden worden overgedragen aan de Palestijnse Autoriteit (PA), annuleerden waarbij ze als argument de vervaldatum op eind juni en eind juli gebruikten.

Het ministerie van Volksgezondheid in Jeruzalem uitte zijn verbazing over de stap en zei zaterdag in een verklaring dat de doses van de Pfizer-BioNTech vaccins "perfect waren en in alle opzichten identiek aan de vaccins die momenteel aan de burgers van Israël worden gegeven".


Ambtenaren zeggen dat het standaardpraktijk is om vaccins te gebruiken waarvan de houdbaarheidsdatum dichtbij is, en zolang de datum niet is verstreken, beschouwen fabrikanten ze als volkomen veilig. Ook zei het Israëlische ministerie van Volksgezondheid dat "de Palestijnse autoriteiten van te voren op de hoogte waren gesteld van de houdbaarheidsdatum en daar geen enkel probleem mee hadden".


Geciteerd door Channel 12, zeiden Palestijnse functionarissen dat ze de deal als een politiek, gezondheids- en ethisch schandaal beschouwden" waarbij ze beweerden "dat het tot een gezondheidsramp zou hebben geleid als de deal was doorgegaan".


De terreurgroep Volksfront voor de Bevrijding van Palestina noemde de deal "vernederend" en beweerde dat het "mensenlevens had kunnen schaden".


Ook op Palestijnse social media waren veel negatieve berichten over de deal te zien, waarbij sommigen suggereerden dat "Israël de vaccins zou hebben gemanipuleerd".


Ondanks de uitspraken dat de eerste 100.000 vaccins naar Israël zouden worden teruggestuurd is dat nog niet gebeurt, wat de kans groter maakt dat indien er nog langer wordt gewacht deze vaccins onbruikbaar zullen zijn en weggegooid moeten worden.
301 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page