top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël vestigt nieuw record in defensie export: meer dan 12,5 miljard dollar in 2022


De Rotem. Foto IAI


De Israëlische defensie-export is in minder dan tien jaar verdubbeld en in drie jaar tijd met 50% toegenomen. Ongeveer een kwart van de ondertekende overeenkomsten in 2022 – UAV's en drones.

Minister van Defensie, Yoav Gallant: “De opmerkelijke gegevens onthuld door het Israëlische defensie-establishment, die nieuwe hoogten bereiken in de defensie-export, tonen de kracht en uitstekende technologische mogelijkheden van de staat Israël. Door de creativiteit en innovatie van zowel het Israëlische leger als het Ministerie van Defensie zijn we niet alleen sneller dan onze tegenstanders, maar behouden we ook onze kwalitatieve voorsprong.”

Directeur-generaal van het Israëlische Ministerie van Defensie, generaal-majoor (res.) Eyal Zamir en directeur van het IMOD International Defence Cooperation Directorate (SIBAT) , Brig. Gen. (Res.) Yair Kulas, kondigde woensdag een record van $ 12,546 miljard aan Israëlische defensie-export voor het jaar 2022 aan. De gegevens werden gepresenteerd op een conferentie van de defensie-industrie, geleid door de minister van Defensie Yoav Gallant, die vandaag werd gehouden op het hoofdkantoor van het ministerie van Defensie in Tel Aviv.

Israël heeft in 2022 opnieuw een recordhoogte bereikt in de export van defensie, het tweede opeenvolgende recordjaar in de reikwijdte van defensieovereenkomsten. Ongeveer 120 Israëlische defensie-industrieën ondertekenden honderden belangrijke defensiecontracten over de hele wereld met de hulp en steun van het Israëlische Ministerie van Defensie, waaronder megadeals ter waarde van honderden miljoenen dollars.

In de afgelopen jaren heeft het Israëlische Ministerie van Defensie de export van defensie als een centrale prioriteit gedefinieerd. Het ministerie van Defensie leidde een nationale inspanning om de defensie-export naar nieuwe markten uit te breiden, de regelgeving te verminderen en bureaucratische belemmeringen weg te nemen. Daarnaast heeft het ministerie zich internationaal intensief ingezet voor het versterken van strategische banden en regering-tot-overheid exportafspraken (GTG). De samenwerking tussen het ministerie en de Israëlische defensie-industrie komt voor het derde jaar op rij tot uiting in een sterke toename van de reikwijdte van nieuwe contracten in overeenstemming met de voorschriften van het Defense Export Control Agency (DECA) en internationale verdragen.

Record gevestigd in de export van UAV's en drones, export tussen landen vertienvoudigd, mede onder invloed van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, met de helft van de overeenkomsten ter waarde van meer dan $ 100 miljoen. De export naar Abraham Accoord landen bereikte ongeveer $ 3 miljard.

Aanzienlijke defensie-export in 2022: UAV- en dronesystemen (25%), raketten en luchtverdedigingssystemen (19%), radar en EW (13%), bemande vliegtuigen en luchtvaartelektronica (5%), observatie en optronica (10%), wapenstations en draagraketten (5%), voertuigen en APC's (5%), C4I- en communicatiesystemen (6%), inlichtingen-, informatie- en cybersystemen (6%), munitie en bewapening (4%), maritieme systemen (1%), diensten en andere (1%).

Defensie-exportgegevens naar geografische spreiding: Azië en de Stille Oceaan - 30%, Europa - 29%, Noord-Amerika - 11%, Abraham Accords-landen - 24%, Afrika - 3%, Latijns-Amerika - 3%.

Het aantal exportovereenkomsten tussen landen (GTG), ondertekend door het Ministerie van Defensie, heeft een recordhoogte bereikt, meer dan $ 4 miljard vergeleken met $ 412 miljoen in 2018. Dit is een vertienvoudiging in 5 jaar tijd.

Verdeling van overeenkomsten naar financieel bereik: overeenkomsten van meer dan $ 100 miljoen (48%), overeenkomsten tussen $ 50-100 miljoen (12%), overeenkomsten tot $ 10 miljoen (20%).

Directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Defensie, generaal-majoor (res.) Eyal Zami

Foto woordvoerder van het Israëlische Ministerie van Defensie


“Het strategische partnerschap tussen het Israëlische ministerie van Defensie, de IDF en de Israëlische defensie-industrie combineert technologie, operationele ervaring en wereldwijde strategische banden, en heeft opnieuw bewezen een game-changer te zijn. Wereldwijde instabiliteit verhoogt de vraag naar Israëlische luchtverdedigingssystemen, drones, UAV's en raketten, en we werken voortdurend aan het behouden en versterken van onze capaciteiten."

Directeur van SIBAT, Brig. Gen. (res.) Yair Kulas

woordvoerder van het Israëlische Ministerie van Defensie


“Vandaag vieren het Ministerie van Defensie en de Israëlische defensie-industrie een historische mijlpaal. De defensie-export van Israël heeft voor de tweede achtereenvolgende keer een nieuwe piek bereikt, een opmerkelijke toename van 65% in vijf jaar tijd. Dit succes is vooral te danken aan de technologie die is ontwikkeld door de Israëlische defensie-industrie. De vraag naar Israëlische defensieoplossingen is het afgelopen jaar gegroeid, wat tot uiting komt in de sterke toename van overeenkomsten tussen ministeries van Defensie (GTG). Vooruitkijkend, genereren de geostrategische veranderingen in Europa en Azië naast de Abraham-akkoorden een grote vraag naar de geavanceerde systemen van Israël. Het ministerie van Defensie werkt actief samen met de Israëlische defensie-industrie om de reikwijdte van de defensie-export voortdurend te vergroten.”

89 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page