top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël woest om uitspraken Russische minister Lavrov "dat Hitler Joods bloed had" en eisen excuses


Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov. Screenshot YouTube


De Israëlische premier Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Lapid hebben met afschuw gereageerd op de uitspraak van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov over zijn uitspraak "dat Hitler Joods bloed had".


In een interview met een Italiaans nieuwsprogramma op zondag zei Lavrov over de Oekraïense president Volodymyr Zelensky dat "het feit dat hij een Jood is, de nazi-elementen in zijn land niet ontkent."


"Ik geloof dat Adolf Hitler ook Joods bloed had", voegde Lavrov daaraantoe.


De Russische minister van Buitenlandse Zaken voegde er later ook aan toe dat “de ergste antisemieten de Joden zijn”.


In een reactie zei premier Bennett: "Ik bekijk de verklaring van de Russische minister van Buitenlandse Zaken met de grootste ernst. Zijn woorden zijn onwaar en hun bedoelingen zijn verkeerd. Het doel van dergelijke leugens is om de Joden zelf te beschuldigen van de meest verschrikkelijke misdaden in de geschiedenis, die tegen hen zijn begaan, en daarmee de vijanden van Israël van hun verantwoordelijkheid te ontslaan. Zoals ik al zei, is er in onze tijd geen oorlog zoals de Holocaust of vergelijkbaar met de Holocaust. Het gebruik van de Holocaust van het Joodse volk als politiek instrument moet onmiddellijk worden stopgezet."


Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid noemde de opmerkingen van Lavrov “onvergeeflijk en schandalig, en een verschrikkelijke historische fout.


Lapid zei dat de Russische ambassadeur Anatoly Viktorov is ontboden voor "een niet zo gemakkelijk gesprek". Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken is Viktorov opgeroepen voor een "ophelderingsgesprek" waarbij excuses zullen worden geëist.


"Vanochtend is een nieuw dieptepunt voor antisemitisme bereikt", tweette vice-minister van Buitenlandse Zaken Idan Roll, die zei dat de opmerkingen van Lavrov deel uitmaakten van een "verontrustende trend van minachting van de Holocaust" door Russische leiders tijdens de invasie van Oekraïne.


Verschillende andere leden van de Israëlische regering veroordeelden de opmerkingen van Lavrov.


Minister van Communicatie Yoaz Hendel noemde de opmerkingen van Lavrov "waanzinnig" en zei dat ze bedoeld waren om de "vreselijke dingen" die Rusland in Oekraïne doet te rechtvaardigen.


"Voor historische nauwkeurigheid: Hitler had geen Joods bloed en wat er in Oekraïne gebeurt is schandalig", vertelde hij aan Army Radio.


Minister van Welzijn Meir Cohen noemde de opmerkingen van Lavrov 'antisemitisme van de laagste soort'.


"Antisemitisme is niet van de wereld verdwenen, en af ​​en toe vinden antisemieten een kans om hun verschrikkelijke doctrine te herhalen", verklaarde Cohen.172 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page