top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israël zal in 2050 gemiddeld 1,5* Celsius warmer zijn met meer extreem hete dagen en hittegolven


Ter illustratie, screenshot YouTube


Volgens gegevens van de Israëlische Meteorologische Dienst, die zijn vrijgegeven naar aanleiding van een verzoek van de krant Haaretz, zal de gemiddelde temperatuur in Israël naar verwachting in 2050 met 1,5 graad Celsius stijgen.


De jaarlijkse hittegolven zullen naar verwachting ook toenemen en zes tot zeven keer per jaar terugkeren, waarbij experts denken dat ze langer en extremer zullen zijn.


In sommige regio's worden temperaturen van 48 graden verwacht. Het aantal warme nachten – gedefinieerd als 20 graden of hoger – stijgt van 63 dagen naar gemiddeld 75 dagen.


De voorspelling is gebaseerd op klimaatmodellen van andere onderzoeksinstituten in het buitenland, die zijn aangepast aan de lokale omstandigheden op basis van de 24 weerstations van de dienst in het hele land. De voorspelling is verdeeld in vijf klimaatregio's in Israël vanwege de geografische ligging en topografische complexiteit, aldus Haaretz.


Jeruzalem zal naar verwachting een sterke stijging zien van de hete (meer dan 30 graden Celsius) zomerdagen, van 45 dagen per jaar tot 60 dagen in 2050.


Langs de kust, van Akko tot Ashkelon, zal het aantal hete zomerdagen naar verwachting stijgen van 65 naar 75 dagen per jaar in 2050. Ook de zeer hete dagen zullen dramatisch toenemen, van vier dagen per jaar vandaag tot 15 dagen in 2050


Daarnaast zal de kustvlakte ook een aanzienlijk aantal hittegolven te zien krijgen, van één of twee nu tot vier gemiddeld per jaar tegen 2050. 2050.


Het gebied van Safed zal het aantal warme dagen met 42 procent zien toenemen, van ongeveer 40 dagen per jaar nu tot ongeveer 57 dagen per jaar in 2050. Het gemiddelde van extreem warme dagen zal naar verwachting verdrievoudigen, van de huidige vijf naar 14.


De Negev zal het aantal zeer warme dagen (van ruim 34* C.) zien toenemen van 40 nu naar 55 in 2050. Het aantal extreem warme dagen zal naar verwachting verdrievoudigen, van vier nu naar twaalf in 2050.


In de Jordaanvallei zal het gemiddelde aantal extreem warme dagen, van ruim 38 graden, toenemen van de huidige 77 dagen per jaar tot 85 in 2050.


In de regio van het Meer van Tiberias zal het gemiddelde aantal extreem warme dagen stijgen van de huidige 36 naar 57 dagen, een stijging van 58 procent.
80 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page