israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Joop Soesan

Israëli's starten crowdfunding voor ouderen en gehandicapten in Oekraïne


Mensen die op de vlucht zijn voor de oorlog in Oekraïne bereiken op 14 maart 2022 de grens in Palanca, Moldavië. Foto door Yossi Zeliger/Flash90 via ISRAEL21C


Inmiddels zijn we gewend geraakt aan de beelden van miljoenen mensen die Oekraïne ontvluchten terwijl hun huizen in puin veranderen. Maar hoe zit het met de mensen die fysiek niet kunnen vluchten, zoals ouderen en mensen met een handicap?


Non-profit Access Israel heeft besloten dit probleem onder de aandacht te brengen en heeft een crowdfunding campagne opgezet om mensen met toegankelijkheidsbehoeften te helpen winnen, meldt ISRAEL21C.


“Na verzoeken die we sinds het begin van de oorlog in Oekraïne bij Access Israel hebben ontvangen, werd het ons duidelijk dat de kwestie van toegankelijkheid niet goed wordt aangepakt en dat mensen met een handicap en ouderen achterblijven of meer ontberingen lijden dan hun medevluchtelingen vanwege hun handicap en gebrek aan toegankelijkheid en inclusief denken”, schrijft de organisatie op haar crowdfunding pagina.


“Access Israel vindt momenteel gerichte oplossingen voor extractie- en evacuatieverzoeken die worden ontvangen van mensen met een handicap en ouderen in Oekraïense oorlogsgebieden. De oplossingen omvatten een toegankelijke overdracht voor alle soorten handicaps naar de veiligheid van naburige steden.”


Tot op heden hebben zo'n 200 donateurs meer dan $ 17.000 ingezameld en met nog meer dan drie weken te gaan voor de campagne, zullen de donaties groeien. Donaties zijn fiscaal aftrekbaar in Israël, Canada, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.


Eerder deze week stuurde de Israëlische nationale noodhulpdienst Magen David Adom vier gepantserde ambulances naar Oekraïne om de gewonden te helpen behandelen en hen van het veld te evacueren. Ze werden naar Polen gevlogen en zullen voor evacuatieoperaties naar buurland Oekraïne worden gereden.


Meerdere Israëlische hulporganisaties zijn actief in Oekraïne of in buurlanden om vluchtelingen te helpen. Een Israëlisch veldhospitaal in de stad Mostyska in het westen van Oekraïne is dinsdag begonnen met het opnemen van patiënten, terwijl groepen zoals Dream Doctors en United Hatzalah ook in buurland Moldavië werken om hulp te bieden aan Oekraïners in nood.
25 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws