top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëli's zullen Canada's aardbeving waarschuwing systemen upgraden


Via Freepik


Het Canadese Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen heeft financiering verstrekt aan de Universiteit van Tel Aviv (TAU) om software te ontwikkelen die gericht is op het verbeteren van Canada's Earthquake Early Warning (EEW)-systemen, kondigde minister Jonathan Wilkinson op 27 juni aan.


"We zijn verheugd om de toonaangevende expertise van Tel Aviv University naar Canada te brengen, waardoor we toegang krijgen tot de vroegste, meest nauwkeurige waarschuwingen voor aardbevingen en tsunami's," zei Wilkinson.


TAU, zei hij, "is de erkende wereldleider op het gebied van seismische arrays met kleine openingen die de EEW-prestaties kunnen verbeteren voor grensoverschrijdende en offshore-evenementen en is een verantwoorde keuze voor de veiligheid van Canadezen."


Er zijn elk jaar ongeveer 5.000 aardbevingen in heel Canada.


De EEW-systemen van Canada zijn oorspronkelijk ontwikkeld door TAU in samenwerking met het Israëlische hightechbedrijf SeismicAI , dat een exclusieve licentie voor de technologie heeft en deze met succes over de hele wereld heeft geïmplementeerd en getest.


Het doel van dit nieuwe project is het verbeteren van de prestaties van EEW-systemen in kust- en grensregio's waar traditionele EEW-sensorstations moeilijk te implementeren zijn. Deze regio's kunnen hoge seismische risico's ervaren, waardoor op maat gemaakte benaderingen nodig zijn voor effectieve vroegtijdige waarschuwing.


Het verbeterde EBB-systeem moet een uitgebreidere dekking en eerdere waarschuwingen bieden, waardoor mensen in risicogebieden meer tijd hebben om proactieve maatregelen te nemen, zoals "laten vallen, dekking zoeken en volhouden", voordat de aardbeving toeslaat.


“Van alle maatregelen ter beperking van aardbevingen die voor Canada kunnen worden overwogen, is de array-gebaseerde vroegtijdige waarschuwing voor aardbevingen de meest praktische en meest kosteneffectieve. Ik geloof echt dat het opzetten van een dergelijk systeem een ​​belangrijke stap is in de richting van het bouwen van aardbevingsbestendige gemeenschappen in Canada”, aldus TAU-prof. Alon Ziv.


Vanaf 2024 kunnen mensen in de meest risicovolle regio's van Canada een noodmelding of waarschuwing ontvangen dat er een aardbeving heeft plaatsgevonden en dat ze onmiddellijk maatregelen moeten nemen om zichzelf te beschermen en schade aan eigendommen tot een minimum te beperken.

66 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page