israelnieuws israelnieuws
top of page
  • Foto van schrijverJoop Soesan

Israëlis bedrijf StoreDot gaat onderzoek in de ruimte doen


Foto via StoreDot


StoreDot , de Israëlische pionier op het gebied van extreem snelladende (XFC) batterijtechnologie voor elektrische voertuigen (EV's), heeft in een persbericht aangekondigd dat het samen met de Israeli Electric Company (IEC) is goedgekeurd door NASA het eerste ruimtegebaseerde onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma voor nieuwe batterijmaterialen.


Als onderdeel van de door het Israel Space Agency en The Ramon Foundationmissie baanbrekende missie RAKIA missie naar het internationale ruimtestation ISS in februari 2022, zal StoreDot's XFC-technologie twee weken van rigoureuze tests ondergaan zonder zwaartekracht.


De resultaten zullen naar verwachting de weg effenen voor een nieuwe generatie geavanceerde lithium-ionbatterijen en de time-to-market van StoreDot's '5-minuten'-oplaadbatterij versnellen door de energiedichtheid en de levensduur in overeenstemming te brengen met de vereisten van EV-OEM's.


In een speciaal bedacht experiment ondergaan knoopcellen van StoreDot's siliciumdominante anode XFC-batterij honderden oplaad- en ontlaadcycli, waarbij de resultaten worden verzameld door middel van een computer in de meegeleverde eenheid.


Zodra het experiment, dat is ontworpen in samenwerking met en gefinancierd door de IEC, is teruggekeerd naar de aarde, zal het team van wetenschappers van StoreDot een uitgebreide analyse van de gegevens uitvoeren en de batterij zelf onderzoeken om eventuele fysieke of chemische veranderingen op te merken. plaats tijdens het experiment.


Met name StoreDot gaat het experiment gebruiken om nieuwe inzichten te krijgen in de chemische reacties die ervoor zorgen dat silicium uitzet tijdens het snelladen. Dit wordt bereikt door gebruik te maken van zwaartekrachtsomstandigheden om onregelmatigheden in het siliciumoppervlak van de anode te identificeren. Belangrijk is dat de bevindingen van het onderzoek zullen worden verwerkt in de eerste technische samples van StoreDot's silicium-dominante anode XFC-batterij voor EV's, die tegen eind 2022 beschikbaar zal zijn voor testen.


Dr. Doron Myersdorf, CEO van StoreDot, licht toe: “We zijn ongelooflijk trots om onze krachten te bundelen met de IEC, The Ramon Foundation en de Israel Space Agency voor deze historische missie. StoreDot blijft standvastig bij het verleggen van de grenzen van onderzoek en ontwikkeling van batterijmaterialen en dit project markeert de volgende opwindende fase in die reis. Dit is de eerste keer dat de XFC wordt getest in de ruimte zonder zwaartekracht en we geloven dat het


resultaten kunnen absoluut baanbrekend zijn. Niet alleen in termen van het bevorderen van XFC-technologie, maar mogelijk ook door het openen van geheel nieuwe wegen in materiaalonderzoek die implicaties hebben die veel verder reiken dan de batterijindustrie. "

Gezamenlijk gefinancierd door de Israel Space Agency en The Ramon Foundation, is het RAKIA-programma (wat hemel in het Hebreeuws betekent) de bijdrage van Israël aan Ax-1 , 's werelds eerste privémissie naar het ISS. Als onderdeel van deze historische gebeurtenis zal astronaut Eytan Stibbe naar het ISS reizen met de SpaceX Dragon-capsule en wordt hij pas de tweede Israëlische astronaut in de geschiedenis die naar de lage atmosfeer van de aarde reist. Aan boord zal hij 200 uur aan wetenschappelijke projecten en educatieve outreach ondernemen, waaronder het uitzenden van een reeks live lessen voor Israëlische schoolkinderen.

Om de interesse van het Israëlische bedrijfsleven in de ruimtevaartindustrie te stimuleren, nodigde het RAKIA-programma technologieleveranciers uit om voorstellen in te dienen voor experimenten in de ruimte die het potentieel hebben om het begrip van de mensheid van technologische processen te ontwikkelen, de wetenschap vooruit te helpen en de kwaliteit van het leven op aarde te verbeteren. StoreDot is een van de slechts twee bedrijven die door de IEC zijn uitgekozen om deel te nemen aan het programma. In totaal zullen tijdens de missie meer dan 40 experimenten worden uitgevoerd op gebieden als chemie, astrofysica, optica, straling, genetisch onderzoek immunologie, agritech en meer.


"Aangezien dit iets is dat nog nooit eerder is gedaan, is het moeilijk om precies te weten wat we zullen ontdekken, maar de methodologie voor het analyseren van reacties in de ruimte heeft een enorm potentieel en zal ons in staat stellen dingen te ontdekken die op aarde gewoon niet mogelijk zouden zijn", zegt Myersdorf. “Het is ongelofelijk om te denken dat dit experiment, dat zo'n 200 mijl boven de aarde werd uitgevoerd, aanzienlijke gevolgen zou kunnen hebben voor het verbeteren van de kwaliteit van leven op het oppervlak. Niet alleen door de overgang naar schone elektrische mobiliteit te helpen versnellen door de ontwikkeling van geavanceerde lithium-ionbatterijen, maar ook door mogelijk geheel nieuwe wegen te openen voor materiaalonderzoek dat de ontwikkeling van andere transformatieve industrieën kan ondersteunen - van gezondheidszorg en hernieuwbare energie tot nutsbedrijven en chemicaliën. "


StoreDot's revolutionaire XFC FlashBattery-technologie herdefinieert de chemie van conventionele lithium-ionbatterijen, waardoor EV-oplaadtijden van uren in minuten worden verkort. Deze doorbraak wordt voornamelijk bereikt door grafiet in de anode van de cel te vervangen door metalloïde nanodeeltjes, zoals silicium, om belangrijke problemen op het gebied van veiligheid, levensduur en celzwelling tijdens het laadproces te overwinnen.


In 2019 gebruikte het bedrijf, met onder meer BP, Daimler, TDK en Samsung Ventures strategische investeerders, een kleincellig ontwerp van zijn XFC-technologie om 's werelds eerste volledig live opladen van een tweewielige elektrische auto in vijf minuten te demonstreren. Een andere belangrijke mijlpaal volgde in januari 2021 toen StoreDot technische samples lanceerde van de batterij met kleine vormfactor, waarmee werd bewezen dat XFC zowel commercieel levensvatbaar als schaalbaar is op traditionele productielijnen voor lithium-ionbatterijen.


17 weergaven0 opmerkingen
bottom of page
israelnieuws